Λιγότερο συχνός ο πόνος στο στήθος στις γυναίκες με καρδιακά προβλήματα

Oι γυναίκες με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πόνο στο στήθος, απ’ ό,τι οι άνδρες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο λανθασμένης διάγνωσης.

Αυτό διαπιστώνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, που περιλαμβάνει την ασταθή στηθάγχη και την καρδιακή προσβολή, είναι ένας γενικός όρος για τις συνθήκες όπου η παροχή αίματος στον καρδιακό μυ ξαφνικά μπλοκάρει.

«Ο πόνος στο στήθος είναι ένα κλασικό σύμπτωμα του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, αλλά το 35% των ασθενών δεν αναφέρουν πόνο στο στήθος. Οι ασθενείς αυτοί είναι πιθανό να διαγνωστούν λάθος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους ασθενείς που αναφέρουν πόνο στο στήθος», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 1.000 ασθενείς, ηλικίας 55 ετών και νεότερους, οι οποίοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 49 χρόνια και το 30% εξ αυτών ήταν γυναίκες.

Ο πόνος στο στήθος αναφέρθηκε από το 80% των ασθενών, αλλά οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να μην έχουν πόνο στο στήθος, σε ποσοστό 19% έναντι 13,7%.

Και για τα δύο φύλα τα πιο κοινά συμπτώματα, εκτός από τον πόνο στο στήθος, ήταν η αδυναμία, το αίσθημα θερμότητας, δύσπνοια, κρύος ιδρώτας και πόνος στον αριστερό βραχίονα ή τον ώμο. Μεταξύ των ασθενών χωρίς πόνο στο στήθος, οι γυναίκες είχαν περισσότερα από τα άλλα συμπτώματα, απ’ ό,τι οι άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Το πιο σημαντικό εύρημα σ’ αυτή τη μελέτη ήταν ότι ο πόνος στο στήθος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες 55 ετών και νεότερους, ανεξάρτητα από το είδος του συνδρόμου. Αλλά οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να μην παρουσιάσουν πόνο στο στήθος. Οι περισσότερες γυναίκες δεν παρουσίασαν πόνο στο στήθος, ωστόσο ανέφεραν ένα άλλο σύμπτωμα, όπως αδυναμία ή δύσπνοια», σύμφωνα με την Δρ Nadia Khan, του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Kολούμπια, στο Βανκούβερ του Καναδά.

Οι λόγοι που υπάρχουν οι διαφορές στα συμπτώματα του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου στα δύο φύλα, δεν είναι σαφείς σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο πόνος στο στήθος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα στο οποίο πρέπει να κατευθυνθεί η διαγνωστική αξιολόγηση σε ό,τι αφορά το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Οι υπεύθυνοι για την υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να εξακολουθούν να διατηρούν έναν υψηλό βαθμό υποψίας γι’ αυτό, σε νέους ασθενείς, ιδιαίτερα γυναίκες, δεδομένου ότι μία στις πέντε γυναίκες με διαγνωσμένο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο δεν αναφέρει πόνο στο στήθος», καταλήγουν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει