Μαγιορκίνης: Όσοι νόσησαν μπορεί να κολλήσουν ξανά μετά από 2-3 μήνες

«Η ανοσία δεν είναι ούτε κάτι εφικτό ούτε διαρκές», είπε ούτε λίγο ούτε πολύ, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όσοι νόσησαν μπορεί να κολλήσουν ξανά μετά από 2-3 μήνες».

Παραδέχεται δηλαδή ότι όσα μας έλεγαν από το ξεκίνημα της πανδημίας ήταν αναληθή. Αλλά ακόμα κι αν κάποιος δεχθεί καλή τη πίστει ότι στο ξεκίνημα της πανδημίας δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα, επομένως δικαιολογούνται οι τότε αστοχίες, τι δικαιολογία υπάρχει σήμερα, και προς τι η επιμονή στον υποχρεωτικό εμβολιασμό;

Ο καθηγητής σημείωσε πως η ανοσία της αγέλης δεν υφίσταται και δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, αλλά πρόσθεσε πως τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, ακόμα και απέναντι στη νέα παραλλαγή.

Όπως είπε, η ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κοροναϊό, σε τέτοιο επίπεδο, ούτως ώστε ο ιός να πάψει να μεταδίδεται.

«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κοροναϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου, ούτε από την μεταδοτικότητα».

Σχετικά με το αν μπορεί να κολλήσει ξανά κάποιος που νόσησε με την μετάλλαξη Omicron απάντησε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μπορεί να συμβεί μετά από 2-3 μήνες ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα μιας και η παραλλαγή κυκλοφορεί μικρό χρονικό διάστημα στην κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επεσήμανε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, έχουν μικρότερη πιθανότητα για νοσηλεία. Υπογράμμισε ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, ακόμα και απέναντι στην Omicron.

«Μετά από δύο-τρεις μήνες, είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε έχεις νοσήσει, η πιθανότητα να κολλήσεις, αλλά ελαφριά, ανεβαίνει πάνω από 50%, αν και εφόσον έλθεις σε επαφή με τον ιό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα, εκτίμησε πως πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα». Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα», όπως είπε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει