Με 153 «όχι» απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Με 153 «όχι» από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε, έπειτα από ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σύνολο 294 βουλευτών υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 153 ενώ 17 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη και ανεξάρτητοι βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση, ενώ η ΔΗΜΑΡ μαζί με τους ανεξάρτητους βουλευτές Ανδρέα Λοβέρδο, Χρήστο Αηδόνη και Γιώργο Κασαπίδη δήλωσαν «παρών».

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) και o Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) λόγω ασθένειας, ο Μίμης Ανδρουλάκης και οι τρεις προφυλακισμένοι στο Κορυδαλλό βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η Θεοδώρα Τζάκρη μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Πράξη ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους συμπολίτες της, χαρακτήρισε την υπερψήφιση εκ μέρους της, της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη την οποία ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος διέγραψε από μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

«Οι συμπολίτες μου με εμπιστεύθηκαν για να αντιμετωπίσω τα σοβαρά προβλήματα και όχι για να επικυρώνω τα email των δανειστών», τονίζει σε γραπτή δήλωσή της η κ. Τζάκρη και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση αυτή χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα κοινωνικής αναλγησίας, ανικανότητας και έλλειμμα δημοκρατίας και σχεδίου για την έξοδο από την κρίση».

Οι τόνοι στην τριήμερη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαμηλοί με μόνη εξαίρεση το βράδυ της Κυριακής όταν στο βήμα του ομιλητή ανέβηκαν οι  Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας.

Σαμαράς: Δεν σας κάνουμε το χατίρι – Εκλογές θα γίνουν το 2016

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ότι κατέθεσε πρόταση μομφής για να καλύψει τα εσωκομματικά του προβλήματα, ενώ απαντώντας στο αίτημα του κ. Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες του διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να του κάνει το χατίρι και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2016. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς προέβλεψε επιστροφή σε λίγα χρόνια, στο επίπεδο του ΑΕΠ και της ευημερίας που είχε η Ελλάδα προ κρίσης, χωρίς όμως τις παθογένειες που την οδήγησαν εκεί, ενώ αναφέρθηκε και στον «οδικό χάρτη της κυβέρνησης» ως του μόνου τρόπου εξόδου από την κρίση, που παράγει ήδη από σήμερα απτά αποτελέσματα.

Τσίπρας: Εκλογές αν έχετε εμπιστοσύνη στους Ελληνες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  στην ομιλία του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό προσωπικά ότι λέει ψέματα για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και πως σε λίγες ημέρες θα ληφθούν τελικά μέτρα παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τον Αντώνη Σαμαρά να πάει σε πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Βενιζέλος σε Τσίπρα: Βγήκατε νωρίς στην πιάτσα – Εξυπηρετείτε συμφέροντα

Οι τόνοι ανέβηκαν, επίσης, όταν ο κ. Βενιζέλος με αφορμή τις αναφορές Τσίπρα, τόσο για την οικονομική πολιτική, όσο και για την υπόθεση των υποβρυχίων, για την οποία όπως είπε θα ζητήσει εξεταστική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Η συκοφαντία είναι άτιμη πράξη κατά το ποινικό δίκαιο. Σας καλώ σε μια μονομαχία ήθους, εδώ στη Βουλή».

Παράλληλα, τον κατηγόρησε πως οι θέσεις που υιοθετεί για το συγκεκριμένο θέμα είναι ταυτόσημες με τα επιχειρήματα των συνεργατών του Ακη Τσοχατζόπουλου: «Η Βουλή ψήφισε νόμο για την διαφάνεια, τον εφήρμοσε και αποκτήσαμε την κυριότητα των υποβρυχίων. Εσείς στηρίζετε συμφέροντα που θέλουν τη διάλυση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά. Θα τα πούμε όλα εδώ με ονόματα και αποδείξεις. Βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα. Το δυστύχημα είναι πως έχουμε ένα έλλειμμα αντιπολίτευσης, λειτουργείτε χωρίς συναίνεση, δεν θέλετε την ενότητα, δεν είστε εναλλακτική για το μέλλον», τόνισε.

Απαντώντας στον κ. Βενιζέλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως όσο πιο πολύ μιλάει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόσο περισσότερους πόντους δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ό,τι αφορά στη μονομαχία του είπε πως «γι’ αυτό πήγα στο Τέξας, για να μάθω πώς μονομαχούν στο Ελ Πάσο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει