Μεγάλο μπέρδεμα με τις αποδείξεις – τι αλλάζει σε σούπερ μάρκετ και καύσιμα

Για μια ακόμα φορά θα αλλάξει το σύστημα της συλλογής αποδείξεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της έλλειψης σχεδιασμού και οργάνωσης από πλευράς υπουργείου Οικονομικών.

Εκτός από το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η υπογραφή της επίμαχης απόφασης για το αν θα δίνονται κίνητρα ή όχι για αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, το υπουργείο σχεδιάζει τώρα να βάλει χαμηλότερο συντελεστή βαρύτητας στις αποδείξεις για αγορές τροφίμων και καυσίμων.

Οταν το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη τελευταία στιγμή να φέρει τροπολογία στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, προκειμένου να συνδέσει τις αποδείξεις με τη μείωση φόρου των 2.100 ευρώ (το έμμεσο αφορολόγητο), προέβλεψε ότι οι αποδείξεις θα έπρεπε να αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος και όχι στο 25%, με τη λογική ότι θα εξαιρούνταν οι αγορές τροφίμων και καυσίμων, αφού η φοροδιαφυγή εκεί είναι σχεδόν μηδενική.

Αφού σηκώθηκε κύμα αντιδράσεων, κυρίως από χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που φώναξαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή χωρίς αυτές τις δαπάνες δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, με κίνδυνο να «φάνε» ποινή 22%, το υπουργείο Οικονομικών, άρχισε να το ξανασκέφτεται.

Ομως, κάποιοι … φωστήρες φαίνεται ότι επιμένουν και προτείνουν διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας, έτσι ώστε μια απόδειξη από σούπερ μάρκετ να μετράει λιγότερο από αυτή του ηλεκτρολόγου ή του υδραυλικού και τους φορολογούμενους να είναι «υποχρεωμένοι» να φέρνουν κάθε φορά στο σπίτι τους, τεχνίτες, για να καλύψουν το αναγκαίο ποσό αποδείξεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει