Μέχρι το τέλος Ιουλίου έτοιμη η εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων

Στο τέλος Ιουλίου θα είναι έτοιμος ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει και το χαράτσι της ΔΕΗ και τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα αλλά και για τα αγροτεμάχια (για πρώτη φορά).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα επέλθει μείωση φόρου από 4,4%-21,6% δηλαδή 16% κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο φόρος θα πενταπλασιαστεί αν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία.

Τα οικόπεδα φορολογούνται ξεχωριστά από τα κτίσματα, κάτι που φέρνει επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες με μονοκατοικίες χωρίς κάλυψη του συντελεστή δόμησης. Θα φορολογηθούν και οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι και τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στο Ε9. Αυτό σημαίνει πως η φορολόγηση θα γίνει επί της πραγματικής επιφάνειας με έναν συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών του ακινήτου.

Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2- 13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων.

Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.

Ολα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως. Ο συμπληρωματικός φόρος εφαρμόζεται σε αξία ακινήτων από 300.000 ευρώ και πάνω, με συντελεστές 0,1% ως 1% (από 1 εκατ. ευρώ και άνω).

Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από τα 0,003 ευρώ/ τ.μ έως 9 ευρώ/ τ.μ.

Ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει