Μήπως σας διαφεύγει η γλώσσα του σώματος;

Η μη-λεκτική επικοινωνία είναι μέρος της κοινωνίας μας, αλλά και αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας. Το μεγαλύτερο μέρος της γλώσσας του σώματος έρχεται από το υποσυνείδητο.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε πώς να την ερμηνεύουμε.

Οταν, όμως, μάθουμε μπορούμε να αποφύγουμε να φαινόμαστε νευρικοί, άκεφοι, αφηρημένοι ή να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για κάποιον με τέτοιο τρόπο που δεν είναι ο σωστός.

Παίζοντας με τα μαλλιά, ανοιγοκλείνοντας συχνά τα μάτια, σταυρώνοντας τα χέρια, γέρνοντας το κεφάλι και χαμογελώντας, όλα είναι μέρος της μη-λεκτικής επικοινωνίας με την οποία δίνουμε προσοχή ή την χρησιμοποιούμε για να έχουμε τον έλεγχο.

Τα μέρη του σώματος που συνήθως ξεχνάμε και που είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν είναι τα πόδια. Οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν… μάστερ στο ψέμα και την υποκριτική επινοώντας τις εκφράσεις του προσώπου, αλλά όταν τούς βλέπεις να μετατοπίζουν τα πόδια τους, τότε θα πρέπει να ανησυχείς για αυτά που λένε.

Η κατεύθυνση των ποδιών

Εάν έχετε μια θετική στάση απέναντι σε κάποιον, τότε τα πόδια σας είναι στραμμένα προς την κατεύθυνση του εν λόγω προσώπου. Αντίστοιχα όταν υπάρχει αδιαφορία για το συγκεκριμένο πρόσωπο, τότε τα πόδια θα είναι μακριά από τον συνομιλητή σας. Αυτή η στάση του σώματος είναι η ίδια για τα γόνατα, τα ισχία, τα χέρια και τους ώμους. Στις γυναίκες αυτή η στάση είναι πάντα πιο σκληρή συγκριτικά με τους άνδρες που είναι πάντα λίγο πιο άνετοι.

Ισια πλάτη και πόδια παράλληλα

Ενα καλά επιτηδευμένο άτομο, κάθεται με την πλάτη ίσια και τα πόδια παράλληλα ή σταυρωμένα, ενώ εκείνοι που κάθονται έχοντας γείρει πίσω με τα πόδια τους απλωμένα γίνονται αντιληπτοί ως άτομα με κακούς τρόπους. Οι άνδρες συνήθως κάθονται με τα πόδια απλωμένα, δεδομένου ότι αυτή είναι μια κυρίαρχη στάση που δίνει στον άλλο την εντύπωση ότι αυτός που έχει απέναντί του διαθέτει αυτοπεποίθηση. Αυτή η στάση κάνει τους άνδρες να φαίνονται πιο μεγάλοι απ’ όσο πραγματικά είναι.

Τα γόνατα προδίδουν αν υπάρχει ενδιαφέρον

Αν τα πόδια είναι σταυρωμένα και το επάνω γόνατο είναι στραμμένο στο πρόσωπο που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος, τότε δείχνετε ενδιαφέρον και διάθεση να ακούσετε. Αν στην ίδια ακριβώς στάση το γόνατο βρίσκεται μακριά από το πρόσωπο που συνομιλείτε, τότε αυτό δίνει σήμα πως αισθάνεστε απειλή, επιφυλακτικότητα ή αβεβαιότητα είτε για το πρόσωπο είτε για το θέμα συζήτησης.

Απλωμένα πόδια και σεξουαλικό ενδιαφέρον

Οι άνδρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάθονται με τα πόδια τους απλωμένα. Οταν ο καβάλος είναι στραμμένος προς το πρόσωπο ή το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους, αυτή η στάση του σώματος είναι ως επί το πλείστον σεξουαλική.

Παίζοντας με τα παπούτσια

Οι γυναίκες θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στο παιχνίδι με τα παπούτσια τους, δεδομένου ότι κρύβει σεξουαλικές έννοιες. Γλιστρώντας το πόδι μέσα και έξω από το παπούτσι, ή αφήνοντας το παπούτσι να αιωρείται από το πόδι, μια γυναίκα δίνει την εντύπωση ότι είναι χαλαρή και έτοιμη για φλερτ.

Σταυροπόδι και πόδια που συστρέφονται

Οταν μια γυναίκα που κάθεται σταυροπόδι στρέφει συνεχώς τα πόδια της από τη μία ή την άλλη πλευρά δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε νοιώθει ανασφάλεια, είτε αφήνει σεξουαλικά υπονοούμενα. Οι περισσότερες γυναίκες κάθονται σταυροπόδι κυρίως λόγω των ρούχων που φοράνε, ενώ ακόμα υπάρχει και μια βιολογική ώθηση γι’ αυτή τη στάση, λόγω της ανασφάλειας ή ενός αισθήματος απειλής. Τα γόνατα σταυρωμένα στο υποσυνείδητο της γυναίκας αντιπροσωπεύουν ένα φράγμα, κάτι ανάλογο με τα χέρια που σταυρώνονται στο στήθος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει