Νέα συσκευή «διαβάζει» συστατικά και θερμίδες του φαγητού

Αν ανησυχείτε μήπως το φαγητό που τρώτε δεν είναι τελικά ελεύθερο από γλουτένη ή έχει τρανς λιπαρά παρότι σας διαβεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, δεν είστε οι μόνοι. Τώρα, όμως, μπορείτε να μάθετε την αλήθεια.

Περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι έχουν δωρίσει χρήματα σε έναν online έρανο για τη διανομή μιας νέας συσκευής που ονομάζεται TellSpec που οι δημιουργοί της υποστηρίζουν ότι μπορεί να διαπιστώσει τι ακριβώς περιλαμβάνει το φαγητό σας, από γλουτένη μέχρι υδράργυρο, με τη χρήση λέιζερ.

Η συσκευή ΤellSpec, είναι ένα είδος φασματόμετρου που στέλνει στα τρόφιμα μια ακτίνα φωτός και εξετάζει τα φωτόνια που εκπέμπονται από τα μόρια των τροφίμων, σύμφωνα με τον εφευρέτη της. Ο σαρωτής ταξινομεί τα φωτόνια από το μήκος κύματος και αποκρυπτογραφεί τις χημικές ενώσεις που περιέχουν. Τα αποτελέσματα «τρέχουν» στη συνέχεια μέσα από έναν πολύπλοκο αλγόριθμο που στέλνει τις σχετικές πληροφορίες στο κινητό σας τηλέφωνο.

Σύμφωνα με την εταιρεία που έχει την έδρα της στον Καναδά, η συσκευή αποκαλύπτει τα χημικά συστατικά αλλά και τα πιθανά αλλεργιογόνα στο φαγητό, πέρα από το ότι κάνει μία εκτίμηση των θερμίδων που υπάρχουν στο πιάτο σας.

Η κρυφή γλουτένη σε σοκολάτες, ή τα τρανς λιπαρά σε τσιπς τορτίγιας, αποκαλύπτονται με ένα απλό πάτημα του κουμπιού, υποστηρίζουν οι κατασκευαστές της συσκευής.

Την παρούσα στιγμή η συσκευή υπάρχει μόνο στη μορφή του πρωτότυπου και η αποτελεσματικότητά της δεν έχει ελεγχθεί από κάποιον επίσημο φορέα, αλλά πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται ήδη να πάρουν μία στα χέρια τους. Η εταιρεία έχει αυξήσει στα 380.000 δολάρια το ποσό στην ιστοσελίδα IndieGoGo από ενδιαφερόμενους χρήστες, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό της στόχο των 100.000 δολαρίων.

Οι άνθρωποι που δώρισαν πάνω από 150 δολάρια, θα λάβουν τη συσκευή το συντομότερο δυνατό, από τη μαζική παραγωγή της μέσα στο έτος, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των κατασκευαστών.

Η συσκευή TellSpec ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, όμως το φασματόμετρο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες για να αποκρυπτογραφήσει τα συστατικά αντικειμένων, ακόμα και σε απομακρυσμένους πλανήτες. Ενα φασματόμετρο αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για την αναζήτηση ορυκτών στην επιφάνεια του Αρη, στο πλαίσιο αποστολής της NASA.

H Isabel Hoffman, διευθύνoυσα σύμβουλος TellSpec, δήλωσε ότι εμπνεύστηκε την ανάπτυξη της συσκευής μετά την διάγνωση της κόρης της με σοβαρή αλλεργία στη γλουτένη, τη μούχλα και ορισμένες χρωστικές τροφίμων.

«Η υγεία της κόρης μου και η επιθυμία να βοηθήσω κι άλλους ανθρώπους σαν κι αυτήν ήταν το κίνητρο για τη δημιουργία της TellSpec. Ο στόχος είναι να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με τη γνώση ότι επιλέγουν το πιο καθαρό και υγιεινό φαγητό», τόνισε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, η παραγωγή της συσκευής θα αρχίσει μέσα στους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνεςμ μετά την ανεξάρτητη αξιολόγησή της για την ακρίβεια και την ικανοποίηση του πελάτη.

Από την πλευρά της, η Sara Bleich, καθηγήτρια της Πολιτικής και Διαχείρισης Υγείας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είπε ότι εφόσον η συσκευή λειτουργεί θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να είναι περισσότερο ενήμεροι για την πρόσληψη θερμίδων τους και να μειώσουν τις κρυμμένες θερμίδες.

«Εχουμε πια αδιάσειστα στοιχεία ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που βλέπουν τις πληροφορίες των θερμίδων που πρόκειται να καταναλώσουν, οδηγούνται σε μια πιο ασφαλή και υγιεινή επιλογή με λιγότερες θερμίδες. Επομένως, θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια εφαρμογή χάρη στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν στο κινητό τους τις πληροφορίες για το πόσες θερμίδες περιέχει το φαγητό που πρόκειται να φάνε. Θα τους ενθαρρύνει να αλλάξουν διατροφική συμπεριφορά», είπε χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει