Νέες επιβαρύνσεις στους φόρους για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2014

Να… εξολοθρεύσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιτηδευματίες έχει βάλει… σκοπό η κυβέρνηση, αν σκεφτεί κανείς πως θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν.

Οσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν από το πρώτο ευρώ φόρο 26%, τη στιγμή που όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ θα δουν την φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται!

Αναλυτικά οι φορολογικές ανατροπές που θα ισχύσουν το 2014:

* Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων εισοδήματος που κλιμακώνονται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.

* Επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο του ετησίου εισοδήματος που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, τότε το τμήμα του εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 26% και το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%.

* Διατήρηση των τσουχτερών τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία προσδιορίζουν τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.700 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους που διαθέτουν μια κατοικία ή διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και έχουν κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Το ελάχιστον τεκμήριο για κάθε φορολογούμενο ανέρχεται σε 2.500- 3.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και προσαυξήσεις.

* Κατάργηση των φοροαπαλλαγών που μέχρι σήμερα οδηγούσαν σε μείωση του φόρου όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα, στεγαστικό δάνειο και δίδακτρα.

* Κατάργηση του μέτρου συλλογής αποδείξεων για την κάλυψη του 25% του εισοδήματός τους.

* Παραμένει το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος θα διαμορφωθεί στα 600 ευρώ και οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες θα καταβάλλουν 500 ευρώ.

* Διατηρείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

* Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 5%.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει