Νέες περικοπές 3% στις συντάξεις απαιτεί η Τρόικα

«Μαχαίρι» στις συντάξεις απαιτούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, που δεν πείστηκαν ότι το σχέδιο του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση για το ασφαλιστικό μπορεί να αποδώσει.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Επενδυτής» η διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Εργασίας και της Τρόικα είναι σημαντική και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιέζουν να συρρικνωθούν εκ νέου οι συντάξεις.

Η Τρόικα εκτιμά πως το δημοσιονομικό κενό για το 2014 μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνά το 1 δις και ζητά μέτρα γύρω στο 1,2 δις, αφού θεωρεί πως το μίνι ασφαλιστικό που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εργασίας δεν θα μπορέσει να φέρει έσοδα περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το υπουργείο το κοστολογεί γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, εγείρουν ενστάσεις για το χρόνο απόδοσης, δεδομένου ότι ο μηχανισμός είσπραξης είναι ανύπαρκτος και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μεγάλες.

Ετσι, η μείωση των συντάξεων των παλαιών ασφαλισμένων σε ποσοστό περίπου 3% την παρούσα χρονική στιγμή θεωρείται αναπόφευκτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει