Ο κοροναϊός μπορεί να περάσει από τα ζώα στον άνθρωπο

Τα εμβόλια, ακόμη και αν έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα, ενδέχεται να μην μπορέσουν να εξαλείψουν πλήρως τον κοροναϊό SARS-CoV-2 και την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί, προειδοποιούν ειδικοί.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται τη γνώμη ειδικών. Σημειώνει ότι, από τη μια, η «ανοσία της αγέλης» από τον πληθυσμό ίσως απαιτήσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί, καθώς η εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών περιπλέκει την κατάσταση, από την άλλη, η φύση του κοροναϊού και η προηγούμενη εμπειρία της επιστημονικής κοινότητας από επικίνδυνους ιούς δείχνουν ότι η εξάλειψη του SARS-CoV-2 είναι δύσκολη.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η μόνη ιογενής ασθένεια που έχει εξαλείψει η ανθρωπότητα είναι η ευλογιά. Το πέτυχε χάρη στο εμβόλιο, αλλά και στο γεγονός ότι ο ιός Variola που την προκαλεί μολύνει μόνο τους ανθρώπους και όχι άλλα ζώα. Και ο ιός της πολιομυελίτιδας μολύνει αποκλειστικά τους ανθρώπους, αλλά, παρά τους εδώ και 30 χρόνια εμβολιασμούς, συνεχίζει να εξαπλώνεται σε κάποιες χώρες.

Αντίθετα, ο κοροναϊός SARS-CoV-2, εκτός από τον άνθρωπο, μολύνει νυχτερίδες, γορίλες, μινκ και γάτες. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν εξαλείψουμε τα στελέχη του κοροναϊού που μολύνουν τον άνθρωπο, νέα στελέχη από τα ζώα μπορεί να περάσουν στον άνθρωπο, προκαλώντας νέο κύκλο επιδημίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει