Ο Σαίξπηρ υπερέβαλε, ο Ριχάρδος ο Γ’ δεν είχε καμπούρα, λένε οι ερευνητές

Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ’, του οποίου ο σκελετός ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι, κάτω από ένα πάρκινγκ, αντιμετώπιζε πρόβλημα σκολίωσης, όπως δείχνει η ανάλυση των οστών του, που πραγματοποίησαν ερευνητές.

Με βάση την ανάλυση που έκαναν οι ερευνητές στα σκελετικά υπολείμματα, αποκαλύφθηκε πως ο βασιλιάς που διακωμωδήθηκε από τον Σαίξπηρ, είχε όντως σκολίωση, μια καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, δεν ήταν τόσο κακή όσο την παρουσιάζει ο Σαίξπηρ και απείχε πολύ από το να έχει καμπούρα.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λέστερ, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet, η σπονδυλική στήλη του βασιλιά δεν ήταν απλώς κυρτή, αλλά συστρεφόταν σε σχήμα σπιράλ. Παρόλο, όμως, που η εικόνα της μοιάζει δραματική, στην πραγματικότητα δεν ήταν πολύ προφανής και σίγουρα δεν επιβράδυνε τις κινήσεις του ταραγμένου μονάρχη.

«Αν και η σκολίωση φαίνεται δραματική, πιθανότατα δεν του προκάλεσε κάποια σημαντική σωματική δυσμορφία. Αυτό συνέβη επειδή είχε μια καλά ισορροπημένη καμπύλη. Αυτή η κατάσταση σήμαινε ότι ο κορμός του ήταν μικρός σε σχέση με το μήκος των άκρων του και πως ο δεξιός του ώμος ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τον αριστερό, αλλά αυτό θα μπορούσε να συγκαλυφθεί με μία χειροποίητη πανοπλία και την παρουσία ενός καλού ράφτη», είπε η δρ Jo Appleby, που ηγήθηκε της μελέτης.

richard
Στον σκελετό του βασιλιά Ριχάρδου του Γ’ που μελέτησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ, φαίνεται καθαρά η καμπύλη στη σπονδυλική του στήλη (σκολίωση)

Η ομάδα της Appleby χρησιμοποίησε αξονική τομογραφία για να αναλύσει τη σπονδυλική στήλη του βασιλιά, ο οποίος πέθανε στη μάχη το 1485 και του οποίου τα λείψανα χάθηκαν στην ιστορία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, όταν και ανακαλύφθηκαν κάτω από ένα πάρκινγκ στο Λέστερ.

«Προφανώς ο σκελετός ισοπεδώθηκε όταν ήταν στο έδαφος. Είχαμε μια καλή ιδέα για την πλάγια πλευρά της καμπύλης, αλλά δεν γνωρίζουμε την ακριβή φύση της όψης της σπειροειδούς κατάστασης», είπε η Appleby.

Οι ιστορικοί στηρίχθηκαν στην έκθεση της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

«Η εξέταση των λειψάνων του Ριχάρδου του Γ’ δείχνουν ότι είχε μια σκολίωση, επιβεβαιώνοντας έτσι πως η σαιξπηρική περιγραφή του «καμπούρη βάτραχου» είναι μια πλήρης εφεύρεση του Αγγλου συγγραφέα που αποδεικνύει πως μπορεί τα δράματα να είναι υπέροχα, αλλά αποτελούν περισσότερο μυθοπλασία παρά πραγματικότητα. Η ιστορία μας λέει πως ο Ριχάρδος ο Γ’ ήταν ένας πολύ καλός πολεμιστής. Τώρα γνωρίζουμε ότι ταλαιπωρήθηκε κάπως και από το πρόβλημα στην σπονδυλική του στήλη», αναφέρει με τη σειρά του ο ιστορικός Phil Stone.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει