ΟΑΕΕ: Δίνει 20 μέρες προθεσμία πριν αρχίσει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Μόλις 20 ημέρες έχουν οι οφειλέτες στη διάθεσή τους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στον ΟΑΕΕ πριν ο οργανισμός ξεκινήσει τις διαδικασίες για αναγκαστική είσπραξη, δηλαδή πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Οι οφειλέτες ενημερώνονται τις τελευταίες ημέρες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αλλά το πρόβλημα είναι πως από τους 775.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ περίπου 575.000 αδυνατούν να καταβάλλουν τακτικές εισφορές στο ταμείο, 195.000 απ’ αυτούς είναι «αδρανείς», δηλαδή έχουν διακόψει δραστηριότητα, ενώ ακόμα και απ’ αυτούς που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους γύρω στα 200 με 250 άτομα κάθε μήνα δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με το ΙΚΑ που δέχεται από τους οφειλέτες του να πληρώσουν «ό,τι έχουν» για να είναι ενεργή η ρύθμιση, στον ΟΑΕΕ δεν ισχύει αυτό, με αποτέλεσμα σε περίπτωση μη πληρωμής του συνόλου της δόσης, αυτή να θεωρείται ληξιπρόθεσμη. Και κάπως έτσι τα χρέη προς το ταμείο έχουν εκτιναχθεί περίπου στα 6 δις ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ υποστηρίζουν πως μεταξύ των οφειλομένων τους βρίσκονται και μια σειρά παράνομων ποσών, δεδομένου ότι ο Οργανισμός παράνομα δεν παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το διάστημα που εκείνοι δεν πλήρωναν, πως οι εισφορές θα έπρεπε να έχουν μειωθεί από το 2009 και παραμένουν παράνομα στο ίδιο επίπεδο με τότε από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και πως τα επιτόκια υπερβαίνουν το ανεκτό επιτόκιο υπερημερίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει