Οδηγίες για τη σωστή λήψη της θυροξίνης Τ4

Η λήψη φαρμάκων μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαντάζει κάτι απλό. Ωστόσο, το λάθος ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή και σε κάποιες περιπτώσεις -αν όχι στις περισσότερες- μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το φάρμακο για νοσήματα του θυρεοειδή, όπως η γνωστή θυροξίνη Τ4, η λανθασμένη λήψη της οποίας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η θεραπεία να μην γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Εσείς είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να λαμβάνετε τη θυροξίνη;

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η καθημερινή δόση της θυροξίνης πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Έτσι, η ιδανική ώρα είναι το πρωί είκοσι λεπτά με μισή ώρα πριν από το πρωινό σας. Δεν θα πρέπει να φάτε κάτι νωρίτερα από αυτό το χρονικό διάστημα, γιατί δεν θα διευκολύνετε την απορρόφησή της.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο δεν θα πρέπει να λαμβάνετε ταυτόχρονα με τη θυροξίνη οποιοδήποτε άλλο φάρμακο ή βιταμίνη γιατί και αυτά μπορεί να δράσουν ανασταλτικά στην απορρόφησή της. Ειδικά με ό,τι αφορά τη λήψη σιδήρου, αυτός θα πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά τη λήψη θυροξίνης.

Σε περίπτωση που πρέπει να πάτε το πρωί για αιματολογικές εξετάσεις δεν θα πρέπει να λάβετε τη θυροξίνη σας. Αυτή θα την λάβετε αφού κάνετε τις εξετάσεις σας και πάλι θα πρέπει να ακολουθήσει τουλάχιστον ένα μισάωρο προτού λάβετε κάποιο γεύμα. Αν οι εξετάσεις σας δεν είναι πρωινές, τότε θα πρέπει πριν από τις εξετάσεις σας να έχει μεσολαβήσει τουλάχιστον ένα τετράωρο ανάμεσα στη λήψη της θυροξίνης και τις αιματολογικές σας εξετάσεις.

Τι γίνεται σε περίπτωση που ξεχάσετε το πρωί να λάβετε τη θυροξίνη; Τότε μπορείτε να τη λάβετε κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και πάλι με άδειο στομάχι και θα πρέπει ξανά να ακολουθηθεί το μισάωρο όπου δεν θα λάβετε οποιαδήποτε τροφή. Θα μπορούσατε να την παραλείψετε εντελώς και να την προσθέσετε διπλή το επόμενο πρωί αλλά αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση.

Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζετε πως τόσο οι λειτουργίες του θυρεοειδή όσο και η δόση της θυροξίνης θα πρέπει να ελέγχονται κάθε έξι μήνες με ένα χρόνο, γιατί οι ανάγκες του οργανισμού σε ό,τι αφορά τον θυρεοειδή αλλάζουν με το χρόνο, με το βάρος με τα υπόλοιπα φάρμακα που παίρνετε, ακόμα και με την εποχή. Υπάρχει περίπτωση για παράδειγμα ο γιατρός να σας συστήσει μικρότερη δόση θυροξίνης το καλοκαίρι που μπορεί να μην έχετε ανάγκη την ίδια ποσότητα με τον χειμώνα. Αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο γιατρός σας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το κάνετε εσείς αυθαίρετα. Ακόμα κι αν ο γιατρός για παράδειγμα σας δώσει μικρότερη δόση θυροξίνης τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου, αυτό δεν σημαίνει ότι το επόμενο καλοκαίρι εσείς θα επαναλάβετε αυτή την οδηγία από μόνοι σας, χωρίς να τον επισκεφθείτε και να τον ρωτήσετε ή χωρίς να έχετε ελέγξει τον θυρεοειδή σας.

Εάν υπάρξει εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ελέγχεται ο θυρεοειδής από την αρχή. Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι συχνός, γιατί ενδέχεται να χρειαστεί αύξηση της δόσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των ορμονικών μεταβολών που συντελούνται στον γυναικείο οργανισμό. Μετά το τέλος της εγκυμοσύνης η δόση θα πρέπει πάλι να επιστρέψει συνήθως στην αρχική, αυτή της προ της εγκυμοσύνης.

Η χορήγηση θεραπείας με φάρμακα για την υψηλή χοληστερίνη, αντιεπιληπτικά, αντιφυματικά, καρδιολογικά, άλλες ορμόνες, κορτιζόνη, οιστρογόνα ή άλλα φάρμακα στην κλιμακτήριο και η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, χρειάζεται παρακολούθηση για την ρύθμιση της δόσης της θυροξίνης για μερικούς μήνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει