Οι άνθρωποι που θυμώνουν εύκολα κινδυνεύουν με έμφραγμα

Το θερμό… ταμπεραμέντο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου και οι θυμωμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν δύο ώρες μετά την έκρηξή τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές εντόπισαν αυτό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπου οι άνθρωποι, που έχουν έντονο θυμό για κάτι, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, υποστηρίζουν ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, για να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ του θυμού και του εμφράγματος, καθώς και για να μάθουν αν οι στρατηγικές μείωσης του άγχους θα μπορούσαν να αποτρέψουν τέτοιου είδους επιπλοκές.

Οι άνθρωποι που έχουν ήδη υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου, όπως ιστορικό καρδιακής νόσου, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό European Heart Journal.

Στο δίωρο που ακολούθησε ένα θυμωμένο ξέσπασμα, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξήθηκε σχεδόν πέντε φορές και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξήθηκε περισσότερο από τρεις φορές σύμφωνα με τα δεδομένα από εννέα μελέτες και τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Οι ειδικοί του Χάρβαρντ υποστηρίζουν πως σε επίπεδο πληθυσμού ο κίνδυνος μετά από ένα ξέσπασμα θυμού είναι σχετικά χαμηλό -ένα επιπλέον καρδιακό επεισόδιο ανά 10.000 ανθρώπους μπορεί να αναμένεται μεταξύ ατόμων με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο που θυμώνουν μόνο μία φορά το μήνα. Αυξάνεται, ωστόσο, στα 4 επεισόδια ανά 10.000 κατοίκους, όταν πρόκειται για άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ομως, ο κίνδυνος είναι σωρευτικός, πράγμα που σημαίνει πως η ψυχραιμία είναι απαραίτητη σε επιρρεπή στο θυμό άτομα, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο.

Πέντε επεισόδια θυμού την ημέρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περίπου 158 επιπλέον εμφράγματα ανά 10.000 άτομα με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο ετησίως, που αυξάνονται σε περίπου 657 εμφράγματα ανά 10.000 άτομα μεταξύ εκείνων που διατρέχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, υπολογίζει η δρ Elizabeth Mostofsky, ερευνήτρια της μελέτης.

Είναι ασαφές γιατί ο θυμός μπορεί να είναι επικίνδυνος -οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματά τους δεν σημαίνουν ότι είναι απαραίτητα ο θυμός που προκαλεί τα καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να συμβάλλει στην καρδιακή νόσο, εν μέρει επειδή μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αλλά και επειδή οι άνθρωποι μπορεί να ασχοληθούν με το άγχος με ανθυγιεινούς τρόπους, για παράδειγμα καπνίζοντας ή καταναλώνοντας υπερβολική ποσότητα αλκοόλ.

Συμφωνούν, ωστόσο πως ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει κάποιος το θυμό και το άγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μαθαίνοντας πώς να χαλαρώνει, ο άνθρωπος μπορεί να βοηθηθεί να περάσει ανώδυνα από καταστάσεις υψηλής πίεσης. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να τούς βοηθήσει να εκτονωθούν μετά από μια αγχωτική μέρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει