Οι Επεξεργασμένες Τροφές Απειλούν την Παγκόσμια Υγεία, Προειδοποιούν οι Ειδικοί

Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές (UPF) συνιστούν παγκόσμια απειλή για την υγεία, προειδοποιούν διεθνείς ειδικοί σε μια εκτενή ανασκόπηση ερευνών. Επισημαίνουν ότι ο τρόπος που τρεφόμαστε αλλάζει, με μια μετατόπιση από τα φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα στα φθηνά, επεξεργασμένα γεύματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης.

Σε άρθρο τους στο The Lancet, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει “να αναλάβουν δράση” και να εισαγάγουν προειδοποιήσεις και υψηλότερους φόρους στα προϊόντα UPF, για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της πρόσβασης σε πιο θρεπτικά τρόφιμα. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η ανασκόπηση δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι UPF προκαλούν άμεσα βλάβες στην υγεία και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες και δοκιμές για να το αποδείξουν.

Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές ορίζονται ως αυτές που περιέχουν περισσότερα από πέντε συστατικά που δεν θα βρίσκατε στο σπίτι, όπως γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες και γλυκαντικά. Παραδείγματα UPF περιλαμβάνουν τα λουκάνικα, τα πατατάκια, τα γλυκά, τα μπισκότα, τις στιγμιαίες σούπες, τα ανθρακούχα ποτά, το παγωτό και το ψωμί του σούπερ μάρκετ. Έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα βιομηχανικά παρασκευασμένα τρόφιμα αυξάνονται στις δίαιτες σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνοντας την ποιότητα αυτού που τρώμε με υπερβολική ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη και έλλειψη φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Αυτή η ανασκόπηση στοιχείων σχετικά με τον αντίκτυπο των UPF στην υγεία, που πραγματοποιήθηκε από 43 παγκόσμιους εμπειρογνώμονες και βασίστηκε σε 104 μακροχρόνιες μελέτες, υποδηλώνει ότι αυτές οι τροφές συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο για 12 προβλήματα υγείας. Αυτά περιλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις νεφροπάθειες, την κατάθλιψη και τον πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Ο συγγραφέας της ανασκόπησης, καθηγητής Carlos Monteiro, από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, ο οποίος δημιούργησε το σύστημα ταξινόμησης Nova για την κατηγοριοποίηση των τροφίμων, δήλωσε ότι η αυξανόμενη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων “αναδιαμορφώνει τις δίαιτες παγκοσμίως, εκτοπίζοντας τα φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και γεύματα”. “Αυτή η αλλαγή σε αυτό που τρώει ο κόσμος τροφοδοτείται από ισχυρούς παγκόσμιους κολοσσούς που δημιουργούν τεράστια κέρδη δίνοντας προτεραιότητα στα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα, υποστηριζόμενοι από εκτεταμένο μάρκετινγκ και πολιτικές πιέσεις για να σταματήσουν αποτελεσματικές πολιτικές δημόσιας υγείας για την υποστήριξη της υγιεινής διατροφής”, πρόσθεσε. Ο συν-συγγραφέας Dr Phillip Baker, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι η απάντηση ήταν “μια ισχυρή παγκόσμια απάντηση δημόσιας υγείας – όπως οι συντονισμένες προσπάθειες για να αμφισβητηθεί η καπνοβιομηχανία”. Η ανασκόπηση αναγνωρίζει την έλλειψη κλινικών δοκιμών που να δείχνουν ακριβώς πώς οι UPF βλάπτουν την υγεία – αλλά λέει ότι αυτό δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τη δράση για την προστασία των ανθρώπων παγκοσμίως από πιθανές βλάβες στην υγεία.

via

Μπορεί επίσης να σας αρέσει