Οι ΗΠΑ δημοσίευσαν προειδοποιήσεις στα αεροδρόμια για τον MERS

Η διάγνωση δύο περιπτώσεων ασθενών από τον ιό MERS στις ΗΠΑ ήταν αρκετή για να ωθήσει τους αξιωματούχους υγείας να δημοσιεύσουν οδηγίες προς τους ταξιδιώτες σε 22 αεροδρόμια της χώρας.

Με τις προειδοποιήσεις αυτές υπενθυμίζουν, επίσης, στο προσωπικό των τελωνείων να βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν άρρωστους ταξιδιώτες.

Ωστόσο, το αμερικανικό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δεν συνιστά στους ταξιδιώτες να αλλάξουν τα σχέδιά τους, γιατί είναι χαμηλός ο κίνδυνος από το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) που τείνει να εξαπλωθεί μέσω στενής πρόσωπο με πρόσωπο επαφής, συνήθως μέσω συγγενών ή εργαζόμενων στην υγιειονομική περίθαλψη.

Οι συμβουλευτικές οδηγίες-προειδοποιήσεις που δημοσιεύτηκαν μέχρι στιγμής σε 22 αεροδρόμια προτρέπουν τους ταξιδιώτες να αποτρέψουν την εξάπλωση των μικροβίων πλένοντας τα χέρια τους και αποφεύγοντας να αγγίξουν το πρόσωπό τους. Αποθαρρύνει, επίσης, την επαφή με άρρωστα άτομα.

Αν ένας ταξιδιώτης εμφανίσει συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα και δύσπνοια, μέσα σε 14 ημέρες μετά από την επίσκεψή του στην Αραβική Χερσόνησο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνει να έρθει σε επαφή με το γιατρό του και να συζητήσει για το ταξίδι του.

Τα μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ διαθέτουν καραντίνα για τους ταξιδιώτες που θα εμφανίσουν συμπτώματα. Η Anne Schuchat, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, τόνισε ότι στο προσωπικό της καραντίνας και στους τελωνειακούς υπαλλήλους έχει γίνει υπενθύμιση για τα συμπτώματα και τα μέτρα που πρέπει να πάρουν.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει ζητήσει από τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών να αναφέρουν τυχόν παρουσία επιβατών με πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή. Η προειδοποίηση ισχύει για πτήσεις από το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Ιράν, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Λίβανο, το Ομάν, τα εδάφη της Παλαιστίνης, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη.

Δεν συνιστάται έλεγχος των επιβατών που προέρχονται από πτήσεις στις περιοχές αυτές, για τον απλούστατο λόγο ότι τα συμπτώματα δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί ή επειδή μπορεί να είναι συμπτώματα μιας άλλης ασθένειας (πχ. κρυολογήματος).

Οι δύο περιπτώσεις που διαγνώστηκαν με τον ιό MERS στις ΗΠΑ, ήταν εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη που είχαν επιστρέψει στη χώρα από τη Σαουδική Αραβία και διαγνώστηκαν θετικοί στο ιό στη Φλόριντα και την Ιντιάνα.

Οι προειδοποιήσεις για την υγεία σε αεροδρόμια είναι σχετικά σπάνιες. Οι προηγούμενες φορές που το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχε δημοσιεύσει αντίστοιχες οδηγίες ήταν το Δεκέμβριο του 2013 για τον ιό Chikungunya, από την Καραϊβική που προκαλούσε πόνο στις αρθρώσεις και μεταδίδεται από τα κουνούπια, καθώς και η επιδημία του Απριλίου 2009 της γρίπης των χοίρων που ονομάζεται H1N1.

Τα 22 αεροδρόμια με τις συμβουλευτικές αφίσες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι το JFK, το LaGuardia και το Newark στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, του Λος Αντζελες, το O’ Hare του Σικάγο, το Dulles της Ουάσινγκτον, του Χιούστον, το Fort Worth του Ντάλας, της Ατλάντα, του Σαν Φρανσίσκο, του Σιάτλ, του Μαϊάμι, του Ντένβερ, του Ορλάντο, της Βοστώνης, της Μινεάπολις, του Ντιτρόιτ, του Σαν Ντιέγκο, της Φιλαδέλφια, της Σάρλοτ, του Λας Βέγκας και της Βαλτιμόρης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει