Ολα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την έμμηνο ρύση

Αποτελεί μέρος της ζωής των γυναικών για πολλά χρόνια, περίπου για τέσσερις δεκαετίες, όμως παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που καταλαμβάνει, είναι πολλές οι γυναίκες που  δεν γνωρίζουν όσα θα έπρεπε για την έμμηνο ρύση.

Η έμμηνος ρύση είναι γνωστή ως «περίοδος» ή «έμμηνα». Πρόκειται για αιμορραγία από τον κόλπο μιας σεξουαλικά ώριμης γυναίκας. Η ωοθήκη της απελευθερώνει ένα ωάριο που ταξιδεύει προς τη μήτρα μέσω της σάλπιγγας.

Μπορείτε να αρχίσετε να έχετε περίοδο μετά την έναρξη της φάσης της εφηβείας. Η πλειοψηφία των κοριτσιών που είναι υγιή έχουν γενικά περίοδο κατά τη φάση της εφηβείας αργά ή γρήγορα. Κάποια ξεκινούν από την ηλικία των 12 ετών και κάποια θα ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα ή αργότερα. Εχετε περίοδο ανά μήνα, κατά μέσο όρο και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αίμα και ιστοί βγαίνουν από τον κόλπο σας. Η πρώτη περίοδος ενός κοριτσιού θα συμβεί όταν όλα τα μέρη του σώματος του αναπαραγωγικού συστήματος είναι ώριμα και συνεργάζονται. Αυτά είναι μερικά σημάδια ότι μεγαλώνει και το σώμα της είναι στο στάδιο της προετοιμασίας, έτσι ώστε να μπορεί κάποια μέρα να έχει ένα μωρό.

Στην αρχή μπορεί να νοιώθετε λίγο φοβισμένες ή να μην αισθάνεστε καλά για αυτό, ή θα μπορούσε ακόμη και να μισείτε αυτό το ασυνήθιστο συναίσθημα. Ωστόσο, με το χρόνο θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε η μόνη που διέρχεται από αυτή τη φάση, καθώς κάθε γυναίκα περνά το ίδιο. Η έμμηνος ρύση δηλώνει ότι έχετε ωριμάσει σεξουαλικά ως γυναίκες. Η πρώτη γνωριμία των κοριτσιών με την περίοδο συνήθως προκαλεί φόβο. Οι γονείς θα πρέπει να μιλάνε για αυτό στα κορίτσια τους, τη στιγμή που είναι στην ηλικία των 11 ή 12 ετών. Μερικά κορίτσια έχουν ήδη ενημερωθεί για την εμμηνόρροια από συμμαθήτριες ή φίλες τους.

Υπάρχουν κάποιες ειδικές ημέρες κατά τη διάρκεια του μήνα, όταν οι γυναικείες ορμόνες προετοιμάζουν τη μήτρα για την εγκυμοσύνη και αν μείνετε έγκυος, τότε η έμμηνος ρύση δεν λαμβάνει χώρα μέχρι τη γέννηση του παιδιού. Ο γενικός χρόνος που απαιτείται για ένα σπερματοζωάριο να λάβει τη μορφή του παιδιού είναι 9 μήνες. Κατά τη διάρκεια του 9μηνου, η γυναίκα δεν περνά από την έμμηνο ρύση.

Η περίοδος της εμμηνόρροιας κυμαίνεται γενικά από 2 έως 7 ημέρες. Αυτό εξαρτάται από την έμμηνο ροή. Η έμμηνος ρύση είναι ένα μέρος ενός εμμηνορροϊκού κύκλου και ο κύκλος υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της περιόδου μέχρι την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Ο κύκλος ο οποίος είναι γενικά γύρω στις 25 ημέρες και ξεκινά ξανά με ένα ωάριο που αρχίζει να ωριμάζει σε μία από τις ωοθήκες.

Πότε ξεκινά η περίοδος;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για ένα κορίτσι να έχει την περίοδό της, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλο σας θα αρχίσει σύντομα και μπορείτε να εξετάσετε αυτές τις ενδείξεις.

1. Κυρίως ένα κορίτσι έχει την περίοδο  περίπου 2 χρόνια αφότου αρχίσει να αναπτύσσεται το στήθος του.

2. Η κολπική έκκριση υγρών (κιτρινωπό ή υπόλευκο χρώμα) είναι άλλο ένα σημάδι. Η έκκριση αρχίζει συνήθως 6 μήνες έως ένα έτος πριν την πρώτη περίοδο.

Η έμμηνος ρύση δεν είναι μια διασκεδαστική περίοδος, καθώς υποφέρετε από πολλά σύνδρομα προεμμηνορρυσιακά. Μερικά από αυτά είναι:

1. Κακή διάθεση

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι ορμόνες σας μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε κατάθλιψη ή να σας δώσουν εναλλαγές της διάθεσης. Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι κάτι που θα σας κάνει να αναστατωθείτε για μια στιγμή και να νιώθετε ευτυχισμένη την άλλη. Μπορεί γενικά να μην γνωρίζετε την ακριβή αιτία αυτών των αλλαγών στη διάθεσή σας. Μπορεί να μην αισθάνεστε καλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να μην σας αρέσει να αλληλεπιδράτε με πολλούς ανθρώπους και μερικές φορές δεν θέλετε καν να μιλήσετε σε κανέναν.

 2. Πρήξιμο και φούσκωμα

Κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου σας μπορεί να έχετε δει τον εαυτό σας στον καθρέφτη και να έχετε διαπιστώσει ότι φαίνεστε λίγο πρησμένη. Αυτά ανήκουν στο προ-εμμηνορροϊκό σύνδρομο, τα οποία θα επανέλθουν στο φυσιολογικό μόλις τελειώσετε με την έμμηνο ρύση σας. Ακόμη και το στήθος σας μπορεί να πρηστεί λίγο. Μην ανησυχείτε, αυτά τα σημάδια είναι όλα φυσιολογικά.

3. Κράμπες και πόνος

Οι κράμπες και ο πόνος είναι ίσως τα δύο πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό μας, όταν ακούμε τη λέξη «εμμηνόρροια». Μερικές φορές μπορεί να έχετε πόνο στο κάτω μέρος του σώματός σας, να έχετε σοβαρές κεφαλαλγίες, πόνους στο σώμα, ή ακόμη και να αισθανθείτε ευαισθησία στο στήθος σας. Αυτά μπορεί να συμβαίνουν επειδή χάνετε αίμα, και μαζί με αυτό χάνετε σίδηρο, γεγονός που σας κάνει να αισθάνεστε αδύναμες και κουρασμένες.

4. Στίγματα και σπυράκια

Μπορεί να έχετε στίγματα και σπυράκια, λόγω της διακύμανσης των ορμονών, της διατροφής και του καθαρισμού σας, που τείνουν να φουντώνουν κοντά στο χρόνο της περιόδου και να κάνουν το δέρμα σας να τρελαίνεται. Το δέρμα σας αρχίζει να γίνεται πιο λιπαρό, φράζοντας τους μικρούς πόρους, προκαλώντας σπυράκια. Συνήθως η ακμή ξεκινά μεταξύ 2 έως 7 ημερών πριν από την περίοδό σας και τελειώνει όταν η περίοδος αρχίζει, διότι η παραγωγή της προγεστερόνης που προκαλεί την αύξηση της λιπαρότητας στο πρόσωπο πέφτει, και η παραγωγή των οιστρογόνων ανεβαίνει.

Οι γυναίκες που έχουν σπυράκια ή στίγματα συνήθως τα έχουν μέχρι τα τέλη των 30 ή στις αρχές των 40 χρόνων τους. Για να ελαχιστοποιήσετε τα σπυράκια, μπορείτε να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά και να προσέχετε τη διατροφή σας και τις αλλεργίες τροφίμων.

Μερικά άλλα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Κατάθλιψη

* Σύγχυση

* Αγχος

* Οίδημα των άκρων

* Απομόνωση από τους ανθρώπους

* Εκνευρισμό

Τα σωματικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Ναυτία

* Κόπωση

* Διάρροια και δυσκοιλιότητα

* Κράμπες

Τα συναισθηματικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Εκνευρισμό

* Αίσθημα κόπωσης

* Μεταπτώσεις της διάθεσης

* Αγχος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει