Ολες οι αλλαγές στους πλειστηριασμούς ακινήτων

Μετά τη συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων απομένει να τεθεί το θέμα στους εκπροσώπους της τρόικα κατά τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση επεξεργάζεται το τελικό πλάνο που θα παρουσιάσει στους δανειστές, σύμφωνα με το οποίο από τον Ιανουάριο του 2014 μπαίνει τέλος στην οριζόντια απαγόρευση πλειστηριασμών για ακίνητα μέχρι 200.000 ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, είναι να προστατευθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη και να πληρώσουν οι «επιτήδειοι», καθώς θεωρείται πως μ’ αυτόν τον τρόπο θα εντοπιστούν οι δανειολήπτες που είναι ιδιοκτήτες 3 ή 4 ακινήτων και έχουν υψηλές καταθέσεις στην τράπεζα, αλλά δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους παρόλο που μπορούν, «οχυρωμένοι» πίσω από το «πάγωμα» των πλειστηριασμών.

Στο μικροσκόπιο μπαίνει και η διάταξη με την οποία προστατεύεται η πρώτη ή μοναδική κατοικία, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη, αλλά και του δανειστή, αν δηλαδή είναι τράπεζα ή ιδιώτης.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Προϋπόθεση είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.  Δεν αποκλείεται, βέβαια, τα όρια αυτά να «κατέβουν», αφού δεν έχει φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο να πέσει το αφορολόγητο από τις 200.000€ στις 150.000€ ή τις 120.000€.

Κριτήριο για τον πλειστηριασμό μπορεί να είναι και το ύψος του δανείου. Διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί όποιος χρωστά το 80% του δανείου του και αλλιώς κάποιος που έχει αποπληρώσει το αντίστοιχο ποσοστό.

Στα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι επίσης η θέσπιση πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας. Ετσι, θα βγουν στο «σφυρί» το πολύ 25.000 ακίνητα που είχαν κατασχεθεί μέχρι το 2008 και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες πλειστηριασμών τους, αλλά «πάγωσαν» με το γνωστό νόμο.

Παράλληλα, όσοι καταθέσουν αίτηση στο Ειρηνοδικείο, μπορούν να προστατέψουν το σπίτι τους, μέχρις ότου εκδικαστεί η αίτηση και εκδοθεί προσωρινή διαταγή.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει