Οταν το φιλί είναι κάτι παραπάνω από φιλί

Ενα φιλί δεν είναι απλά ένα φιλί, αλλά ένας τρόπος για να αξιολογούν οι άνθρωποι αν το άλλο άτομο θα μπορούσε να γίνει ταίρι τους και, αν συμβεί αυτό, να αξιολογήσουν αν αυτή η σχέση μπορεί να έχει διάρκεια.

Αυτό αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior and Human Nature και εκθέτει τα αποτελέσματα από την εξέταση περίπου 900 ενηλίκων που έλαβαν μέρος σε ένα online ερωτηματολόγιο σχετικό με τη σπουδαιότητα που έχουν τα φιλιά, τόσο σε βραχυπρόθεσμες όσο και σε μακροβιότερες σχέσεις. Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες αξιολόγησαν τα φιλιά ως πιο σημαντικά στις σχέσεις απ’ ό,τι οι άνδρες.

Το φιλί επίσης αξιολογήθηκε σχετικά με τη σημασία που έχει για κάποιον που θεωρεί εαυτόν ιδιαίτερα ελκυστικό, αλλά και για εκείνους που κάνουν περιστασιακές και μικρής διάρκειας σχέσης.

Οι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως οι γυναίκες είναι πολύ πιο επιλεκτικές όταν πρόκειται να διαλέξουν κάποιον για να γίνει σύντροφός τους, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με εκείνους, άνδρες και γυναίκες που θεωρούν πως είναι ελκυστικοί ή που έχουν πιο «χαλαρές», περιστασιακές σχέσεις.

Καθώς η νέα έρευνα έδειξε πως αυτές οι ίδιες ομάδες δίνουν περισσότερη σημασία στη σπουδαιότητα του φιλιού, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμπέραναν πως το φιλί τελικά παίζει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των πιθανών συντρόφων.

Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης ότι τα φιλιά επέτρεψαν στους ανθρώπους να αξιολογήσουν υποσυνείδητα μια πιθανή σχέση, μέσω της γεύσης ή της οσμής, λαμβάνοντας έτσι βιολογικά στοιχεία για τη συμβατότητα, τη γενετική υγεία ή την υγεία γενικότερα.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει επίσης ότι οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε συμπεριφορές που ενισχύουν τις μακροπρόθεσμες σχέσεις. Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η σημασία του φιλιού διαφοροποιήθηκε ανάλογα με το αν οι άνθρωποι ήταν σε μακροχρόνια ή σε σύντομη σχέση και πως οι γυναίκες αξιολόγησαν το φιλί ως πιο σημαντικό στις μακροχρόνιες σχέσεις.

Αυτό με τη σειρά του υποδηλώνει πως το φιλί παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της αγάπης και την εδραίωση του συντροφικού δεσμού ανάμεσα στα ζευγάρια, τόνισαν οι ερευνητές.

«Το φιλί στις ανθρώπινες σεξουαλικές σχέσεις είναι εξαιρετικά διαδεδομένο σε διάφορες μορφές σε κάθε κοινωνία και πολιτισμό. Το βλέπει κανείς αυτό και στον πιο “στενό συγγενή” του ανθρώπου, τους χιμπατζήδες, παρόλο που είναι λιγότερο έντονο και λιγότερο συχνό. Εχουμε, λοιπόν, εδώ μια ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά που είναι απίστευτα διαδεδομένη και σχεδόν μοναδική σε έκταση. Κι όμως ακόμα δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι γιατί είναι τόσο διαδεδομένη ή τι σκοπό εξυπηρετεί», καταλήγει ο Rafael Wlodarski, συγγραφέας της μελέτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει