Παιδική σχιζοφρένεια: Πολύ περισσότερο από ζωηρή φαντασία

Η παιδική σχιζοφρένεια ή παιδική ψύχωση είναι μια αρκετά σπάνια ψυχική διαταραχή κατά την οποία ο εγκέφαλος ενός παιδιού βιώνει αντιλήψεις που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα.

Η σχιζοφρένεια είναι πάθηση που αναπτύσσεται κυρίως στην ενήλικη ζωή. Στα παιδιά είναι σπάνια και εκεί ακριβώς έγκειται η δυσκολία της διάγνωσής της, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με αναπτυξιακά ζητήματα ή με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη φαντασία. Η διαταραχή συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση και δεν έχει θεραπεία.

Τα συμπτώματα της παιδικής σχιζοφρένειας μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται γύρω στην ηλικία των έξι ετών, αλλά συσσωρεύονται και επιδεινώνονται αργά με την πάροδο του χρόνου, ενώ μπορεί να μην είναι πλήρως αισθητά μέχρι το παιδί να φτάσει στην εφηβεία του.

Ενα παιδί μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται νευρικό ή να έχει ιδιαίτερη ένταση και να απομονώνεται από τους άλλους ανθρώπους. Μπορεί είτε να μην εμφανίζει κανένα συναίσθημα κατά καιρούς ή να ενεργεί με τρόπο ακατάλληλο για την περίσταση, όπως για παράδειγμα να αρχίσει να γελάει σε μια θλιβερή στιγμή. Μπορεί, επίσης, να εφεύρει διάφορες επινοήσεις τελετών κατά τη διάρκεια του φαγητού και να διαταραχθεί αν δεν μπορεί ή δεν το αφήσουν να τις εφαρμόσει. Καθώς η διαταραχή αρχίζει να εμφανίζεται, η σκέψη του αποδιοργανώνεται και μπορεί να σταματήσει να φροντίζει την προσωπική του υγιεινή.

Μόλις η παιδική σχιζοφρένεια χειροτερέψει, τα συμπτώματα συνήθως γίνονται πολύ πιο αισθητά. Το παιδί μπορεί να αρχίσει να βιώνει λανθασμένες αντιλήψεις, να βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν πραγματικά, ή να αισθάνεται ότι ακούει διάφορες σκέψεις μέσα στο κεφάλι του. Οταν αυτές οι εσφαλμένες αντιλήψεις ανακατευτούν με τις κανονικές σκέψεις και αντιλήψεις του, τότε θα έρθει σε σύγχυση σχετικά με το τι είναι πραγματικό και τι όχι και θα αισθανθεί φόβο, θυμό και άγχος.

Δεν έχει, προς το παρόν, αποδειχθεί τι είναι αυτό που προκαλεί τη σχιζοφρένεια και για ποιο λόγο κάποιοι άνθρωποι την αναπτύσσουν πολύ νωρίτερα από κάποιους άλλους. Η διαταραχή αυτή πιστεύεται πως είναι πιθανόν να οφείλεται σε ένα είδος ανωμαλίας στη λειτουργία του εγκεφάλου, που τον κάνει να αντιλαμβάνεται πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Τα παιδιά που έχουν συγγενείς με σχιζοφρένεια μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής, καθώς και η γενετική είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνισή της.

Ενας ψυχίατρος θα πρέπει να παρατηρήσει το παιδί τουλάχιστον για έξι μήνες, προκειμένου να αποφανθεί πως οι συμπεριφορές αυτές δεν υποχωρούν και να προσδιορίσει αν τα συμπτώματα είναι ενδεικτικά μιας άλλης ψυχικής κατάστασης, εκτός από τη σχιζοφρένεια.  Παρά το γεγονός ότι η σχιζοφρένεια δεν μπορεί να θεραπευτεί, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιψυχωσικά φάρμακα που θα μεταβάλλουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που προκαλούν εσφαλμένες εντυπώσεις.

Ενα παιδί με τη συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να χρειαστεί περισσότερης διάρκειας θεραπεία σε σχέση με έναν ενήλικα, για να διαχειριστεί τα συμπτώματά του, δεδομένου ότι θα πρέπει να περάσει από τα στάδια της ανάπτυξης, το ίδιο διάστημα που προσπαθεί να διαχειριστεί τη διαταραχή. Η διαταραχή μπορεί να αποτρέψει ένα παιδί από την εστίαση στο σχολείο και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να αποκτήσει δεξιότητες κοινωνικοποίησης. Αν η παιδική σχιζοφρένεια δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε ένα παιδί που δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει στο επίπεδο που αρμόζει στην ηλικία του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει