Ποια είναι η διαφορά αποσμητικού και αντιιδρωτικού

Υπάρχει πραγματικά διαφορά ανάμεσα σε ένα αποσμητικό (deodorant)  και ένα αντιιδρωτικό (antiperspirant); Ναι, όντως υπάρχει και η θεμελιώδης διαφορά τους έγκειται στον τρόπο που αυτά τα προϊόντα λειτουργούν.

Ο τρόπος άλλωστε που λειτουργούν ενδεχομένως επηρεάζει την υγεία. Ουσιαστικά χρησιμοποιούν διαφορετικές χημικές διαδικασίες για την ελαχιστοποίηση των οσμών του σώματος. Ορισμένα συστατικά σε κάθε ένα από τα δύο προϊόντα μπορεί να είναι ανθυγιεινό, αλλά το αποσμητικό συχνά αναφέρεται ως η καλύτερη εναλλακτική λύση.

Τα αντιιδρωτικά περιέχουν άρωμα, αλλά περιέχουν επίσης και χημικές ενώσεις που μπλοκάρουν τους πόρους για να σταματήσουν την έκκριση του ιδρώτα. Χωρίς ιδρώτα, άλλωστε, δεν υπάρχει οσμή.

Τα αποσμητικά από την άλλη πλευρά επιτρέπουν την απελευθέρωση του ιδρώτα, αλλά εμποδίζουν την οσμή καταπολεμώντας την με αντισηπτικές ουσίες που σκοτώνουν την οσμή που προκαλούν τα διάφορα βακτηρίδια. Πολλοί καταναλωτές δεν συνειδητοποιούν πώς λειτουργούν τα δύο προϊόντα και υποθέτουν ότι είναι απλά ένα άρωμα που καλύπτει την οσμή του σώματος. Κάποιοι επιλέγουν αυτά που είναι κατά της εφίδρωσης, γιατί αντί να καλύπτουν την οσμή, στοχεύουν στην εξάλειψή της.

Ωστόσο, κατά καιρούς, ομάδες υποστήριξης καταναλωτών εξακολουθούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με ζητήματα που αφορούν τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς, ενώ υπάρχουν επίσης και ορισμένες μελέτες που υποδεικνύουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία επειδή συνδέονται με ενώσεις αλουμινίου που βρίσκονται σε πολλά αντιιδρωτικά. Παρόμοιες μελέτες βρίσκουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι με τα parabens (ομάδα χημικών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε προϊόντα περιποίησης) που βρίσκονται σε ορισμένα αποσμητικά.

Tόσο τα αποσμητικά, όσο και τα αντιιδρωτικά, έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποδειχθεί. Οι κατασκευαστές τους και διάφοροι οργανισμοί υγείας υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους μελέτες είναι λανθασμένες, αναφέροντας πως οι ανησυχίες είναι αβάσιμες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες του τομέα της υγείας συνιστούν στους καταναλωτές να προτιμούν τα αποσμητικά, θεωρώντας πως το να εμποδίζονται οι πόροι και να αποτρέπεται η εφίδρωση μπορεί να μην είναι και η πιο υγιεινή επιλογή.

Υπάρχουν βεβαίως και πιο φυσικές εναλλακτικές λύσεις, που δεν είναι ούτε αποσμητικά ούτε αντιιδρωτικά. Υπάρχουν διάφορες μάρκες διαθέσιμες, ωστόσο αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν πάντα καθαρά βιολογικά συστατικά, γι’ αυτό θα πρέπει να ελέγχετε τις ετικέτες προσεκτικά πριν από την αγορά τους. Υπάρχει τέλος και η σπιτική λύση: Ένα χειροποίητο αποσμητικό που αποτελείται από ίσα μέρη καλαμποκάλευρου και σόδας που το απλώνετε με ένα υγρό σφουγγάρι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει