Ποια είναι η επίδραση του αυνανισμού στην τεστοστερόνη

Ο αυνανισμός μπορεί να έχει κάποια μικρή επίδραση στα επίπεδα της τεστοστερόνης. Ωστόσο, τα επίπεδα της τεστοστερόνης επηρεάζονται από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη συνολική σωματική υγεία.

Οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να έχουν σημαντική επιρροή στα επίπεδα της τεστοστερόνης. Για παράδειγμα, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορεί να αυξηθούν στους άνδρες που βρίσκονται σε αναμονή σεξουαλικής δραστηριότητας ή σε εκείνους που βρίσκονται σε αναμονή εξετάσεων για τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους.

Ορμονικός κύκλος

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Πανεπιστημίου Zhejiang, η εκσπερμάτωση μπορεί να πυροδοτήσει έναν λεπτό ορμονικό κύκλο. Η εκσπερμάτωση που ακολουθείται από 6 ημέρες αποχής, μπορεί να συμβάλλει στην μεγιστοποίηση των επιπέδων της τεστοστερόνης την 7η ημέρα μετά από την εκσπερμάτωση. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Zhejiang ανακάλυψαν ότι η αποχή για 6 ημέρες μετά τον οργασμό έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα της τεστοστερόνης, αλλά τα επίπεδα τεστοστερόνης έφθασαν περίπου στο 146% την 7η ημέρα.

Αύξηση κατά τη διάρκεια του αυνανισμού

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2010 στο περιοδικό Psychology Today, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορούν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια του αυνανισμού. Ωστόσο, το άρθρο υποστηρίζει πως η εκσπερμάτωση δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορούν να αυξηθούν ελαφρά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει τον αυνανισμό και επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα αργότερα.

Αύξηση μετά τον αυνανισμό

Σε μια μελέτη του 1978 αξιολογήθηκαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους νέους άνδρες, μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης ήταν ελαφρά υψηλότερα μετά τον αυνανισμό.

Χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης

Σύμφωνα με μελέτες, οι άνδρες που αυνανίζονται συχνά ή που ανυπομονούν να αυνανίζονται μόνοι τους σε καθημερινή βάση, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε σεξουαλική δραστηριότητα με έναν σύντροφο. Ο σόλο αυνανισμός ή ο αυνανισμός με πορνογραφία σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και να μειώσει και τη σεξουαλική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά την αναζήτηση συντρόφου, εξαιτίας ακριβώς των χαμηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης.

Αυξημένα πρόδρομα στεροειδή

Ο αυνανισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης σε πρόδρομα στεροειδή. Μια μελέτη του 2010 αξιολόγησε τα επίπεδα των στεροειδών σε νέους άνδρες πριν και μετά τον αυνανισμό και διαπίστωσε πως τα επίπεδα των στεροειδών δεν άλλαξαν μετά την εκσπερμάτωση, ωστόσο παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση της 17 α-υδροξυ-πρεγνενολόνης που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Καμία επίδραση

Ο αυνανισμός και η σεξουαλική δραστηριότητα σε γενικές γραμμές μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στα επίπεδα της τεστοστερόνης. Το σπέρμα δεν είναι η κύρια πηγή της τεστοστερόνης, γεγονός που δείχνει ότι η εκσπερμάτωση που συμβαίνει με τον αυνανισμό, δεν μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Σε γενικές γραμμές ο αυνανισμός όταν δεν είναι ο μόνος τρόπος σεξουαλικής δραστηριότητας, δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα των ορμονών. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης περιλαμβάνουν διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η ώρα της ημέρας και η σωματική δραστηριότητα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει