Ποια είναι η σχέση ωορρηξίας και εναλλαγής διάθεσης

Η σύνδεση μεταξύ της ωορρηξίας και των εναλλαγών της διάθεσης συνήθως έχει να κάνει με τις ορμόνες. Οταν μια γυναίκα πλησιάζει την ωορρηξία, βιώνει μια σημαντική αύξηση στα οιστρογόνα της.

Παράλληλα, αλλάζουν τα επίπεδα και των άλλων ορμονών, που συχνά οδηγούν σε αλλαγές της διάθεσής της.

Πολλές γυναίκες βιώνουν θετικές εναλλαγές διάθεσης, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πιο ζωντανές και δραστήριες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Αλλες μπορεί να γίνουν οξύθυμες ή να αισθάνονται ανησυχία, ως αποτέλεσμα των αλλαγών των ορμονών τους. Υπάρχουν τέλος και εκείνες που δεν παρατηρούν καμία αλλαγή διάθεσης κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας τους.

Τα επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας δεν μένουν σταθερά σε όλο τον κύκλο της και, ως εκ τούτου, μπορεί να έχει συμπτώματα -συμπεριλαμβανομένων σημαντικών αλλαγών στη διάθεση- που ποικίλλουν σε διαφορετικούς χρόνους του κύκλου της. Πολλές γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εναλλαγές της διάθεσης μπορούν να συμβούν τις ημέρες ή εβδομάδες που προηγήθηκαν μέχρι την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Αυτό αναφέρεται ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Μια γυναίκα μπορεί, ωστόσο, να παρατηρήσει αλλαγές στη διάθεσή της γύρω από την χρονική στιγμή που το σώμα της απελευθερώνει ένα ωάριο από μία από τις ωοθήκες της, σε μια διαδικασία που αναφέρεται ως ωορρηξία. Αυτή ακριβώς είναι και η σύνδεση μεταξύ της ωορρηξίας και των εναλλαγών της διάθεσης.

Ακριβώς όπως οι εναλλαγές της διάθεσης πριν από την έμμηνο ρύση προκαλούνται από ορμονικές διακυμάνσεις, οι ορμόνες, επίσης, βρίσκονται στη ρίζα της σύνδεσης μεταξύ της ωορρηξίας και των εναλλαγών της διάθεσης. Κατά την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την ωορρηξία, υπάρχουν διάφορες δουλειές που κάνουν οι γυναικείες ορμόνες. Η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη, για παράδειγμα, διεγείρει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων που στεγάζουν την ανάπτυξη των ωαρίων μιας γυναίκας και η ωχρινοτρόπος ορμόνη διεγείρει ένα θύλακα για να απελευθερώσει ένα ώριμο ωάριο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Η προγεστερόνη είναι επίσης σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του χρόνου που οδηγεί στην ωορρηξία και χρησιμεύει για να ετοιμάσει το ενδομήτριο για ενδεχόμενη εμφύτευση ενός ωαρίου. Τα οιστρογόνα, ωστόσο, είναι αυτά που αναφέρονται ως η κινητήρια δύναμη κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας και είναι αυτή η ορμόνη που είναι συχνά υπεύθυνη για τη σχέση μεταξύ της ωορρηξίας και των εναλλαγών της διάθεσης.

Οταν τα επίπεδα οιστρογόνων φθάσουν ένα αρκετά υψηλό σημείο, αυτό οδηγεί σε ένα κύμα της ωχρινοτρόπου ορμόνης, η οποία με τη σειρά της διεγείρει την ωορρηξία. Η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να κάνει τη γυναίκα να νοιώσει ζωντανή και δραστήρια. Επίσης μπορεί να την κάνει να νοιώσει περισσότερο σεξουαλική αυτή την περίοδο. Η σχέση μεταξύ της ωορρηξίας και των εναλλαγών της διάθεσης, ωστόσο, δεν είναι πάντα θετική, αφού μερικές γυναίκες βιώνουν ευερεθιστότητα, άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να συμβεί ως φυσική αντίδραση της γυναίκας ή ως αποτέλεσμα μιας ορμονικής ανισορροπίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει