Ποια είναι η σχέση της ακμής με τη χαμηλή προγεστερόνη

Αν είστε γυναίκα και έχετε σοβαρή ακμή -ειδικά αν έχετε ακμή σε συνδυασμό με ακανόνιστη περίοδο- πιθανώς έχετε αναρωτηθεί αν οι ορμόνες σας έχουν κάποια σχέση με αυτή την κατάσταση.

Ναι, οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν, τόσο την ακμή, όσο και την έμμηνο ρύση. Μπορεί να υποφέρετε από μία κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, γεγονός που υποδηλώνει, τόσο την ακμή, όσο και τη χαμηλή προγεστερόνη, που οδηγεί σε ακανόνιστη έμμηνο ρύση.

Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας για να κάνετε μια εξέταση, ώστε να προσδιοριστεί αν όντως είναι αυτό το πρόβλημά σας και αν είναι τότε η θεραπεία μπορεί να καθαρίσει το δέρμα σας.

Ακμή

Η ακμή είναι ένα συχνό εφηβικό πρόβλημα που μπορεί να σας ακολουθήσει μέχρι τα 20 ή ακόμα και μέχρι τα 30 χρόνια σας και προέρχεται από ένα συνδυασμό φραγμένων πόρων, βακτηρίων και μεγάλης λιπαρότητας στο δέρμα σας. Ξεκινά συνήθως κατά την εφηβεία και φαίνεται πως οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς αλληλεπιδρά με τις ορμόνες για να οδηγήσει στη βελτίωση της ακμής, ωστόσο πολλές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση στο πρόβλημα αυτό του δέρματος, όταν παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν προγεστερόνη.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το 7% όλων των γυναικών παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Northwestern. Οπως συμβαίνει και με την ακμή, δεν είναι σαφές τι ακριβώς το προκαλεί, αλλά οι περισσότερες γυναίκες που το έχουν πάσχουν από ασύμμετρες ορμόνες. Συγκεκριμένα, έχουν υψηλότερα επίπεδα ανδρικών ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και χαμηλότερα επίπεδα θηλυκών ορμονών, δηλαδή προγεστερόνη και οιστρογόνα. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της στεφανιαίας νόσου. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει αντιαισθητική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα, μαζί με σοβαρή ακμή και υπογονιμότητα.

Σύνδεση

Σε μια γυναίκα με κανονικό κύκλο οι ωοθήκες παράγουν προγεστερόνη μετά την ωορρηξία, κάθε μήνα. Σε εκείνες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι ωοθήκες δεν λειτουργούν σωστά και συχνά αποτυγχάνουν να παράγουν ένα ωάριο κάθε μήνα. Ως εκ τούτου, δεν παράγουν επίσης προγεστερόνη, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα προγεστερόνης. Αυτό επιτρέπει στις ανδρικές ορμόνες στο σώμα να κυριαρχήσουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη της ακμής.

Θεραπεία

Πολλές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, βρίσκουν ότι η κατάστασή τους βελτιώνεται όταν λαμβάνουν αντισυλληπτικά, γεγονός που παρέχει στο σώμα ένα σύνολο θηλυκών ορμονών, είτε μόνο προγεστερόνη, είτε ένα συνδυασμό προγεστερόνης και οιστρογόνων. Η προγεστερόνη βοηθά στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου και στον καθαρισμό από την ακμή, ενώ τα οιστρογόνα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων των κυκλοφορούντων ανδρικών ορμονών.

Αν έχετε ακμή και ο γιατρός σάς έχει πει ότι τα επίπεδα της προγεστερόνης σας είναι χαμηλά, μιλήστε μαζί του για το αν πρέπει να πάρετε αντισυλληπτικά χάπια για να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει