Ποια είναι η σχέση καφεΐνης και κορτιζόλης

Η σύνδεση μεταξύ καφεΐνης και κορτιζόλης συνίσταται στο γεγονός ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών ή τροφίμων ωθεί το σώμα να απελευθερώσει επιπλέον κορτιζόλη.

Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό και ενισχύει το μεταβολισμό για μικρό χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση, γεγονός που κάνει πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι χρήσιμη για την απώλεια βάρους.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που αποτελεί μέρος της αντίδρασης του σώματος στο άγχος και μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, όταν είναι συχνά παρούσα. Μερικοί ειδικοί υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, υπάρχει συχνά μια ώθηση στην όρεξη, όταν αυτό συμβαίνει και μια αυξημένη τάση προς αύξηση βάρους, ιδιαίτερα με την αποθήκευση επιπλέον λίπους στην κοιλιακή περιοχή.

Οταν εξετάζετε τη σχέση μεταξύ καφεΐνης και κορτιζόλης, είναι καλή ιδέα να έχετε μια ιδέα για τη δράση κάθε ουσίας στο σώμα. Η καφεΐνη δρα στο σώμα ως διεγερτικό και προκαλεί βραχυπρόθεσμη ώθηση στο μεταβολισμό. Αυτή η αύξηση του μεταβολισμού σημαίνει ότι το σώμα καίει τις θερμίδες γρηγορότερα, με αποτέλεσμα η καφεΐνη να είναι συχνά ένα συστατικό σε συμπληρώματα απώλειας βάρους.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες συνιστούν επίσης να καταναλώνονται καφεϊνούχα ποτά ή τρόφιμα πριν από την άσκηση, θεωρώντας ότι η σύντομη αύξηση του μεταβολισμού θα βοηθήσει το άτομο να κάψει περισσότερες θερμίδες ενώ ασκείται.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σώμα ως απόκριση του στρες. Προκαλεί μια ώθηση στην εγρήγορση και την ψυχική δύναμη, για να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει μια αγχωτική κατάσταση.

Μπορεί επίσης να αναγκάσει το σώμα να χρησιμοποιήσει τον μυϊκό ιστό για ενέργεια, διασπώντας τον για μια επιπλέον έκρηξη «καυσίμου», ώστε να βοηθήσει το άτομο να αντιδράσει με φυσικό τρόπο στο άγχος. Η κορτιζόλη προορίζεται να είναι ενεργή στο σώμα μόνο ως βραχυπρόθεσμη αντίδραση στο άγχος. Η σχέση ανάμεσα στην καφεΐνη και την κορτιζόλη είναι ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων σε σταθερή βάση προκαλεί την αύξηση της ορμόνης για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Η συνεχής παρουσία καφεΐνης και κορτιζόλης ωθεί το σώμα να αντιδρά σαν να είναι μονίμως υπό κατάσταση άγχους. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης προκαλούν στο άτομο την αύξηση της όρεξης, γεγονός που συχνά οδηγεί στην υπερκατανάλωση, ιδιαίτερα σε ανθυγιεινά λιπαρά τρόφιμα.

Μακροπρόθεσμα, αυτό συνήθως οδηγεί σε αύξηση του λιπώδους ιστού στην κοιλιακή περιοχή, η οποία είναι η πιο ανθυγιεινή περιοχή για την αποθήκευση λίπους, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρώιμη εκδήλωση οστεοπόρωσης, λόγω της απώλειας οστικής πυκνότητας.

Ακόμα κι αν πολλοί εστιάζουν στην καφεΐνη για την απώλεια βάρους, επειδή ενισχύει το μεταβολισμό, εντούτοις, η υπερβολική χρήση της μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, λόγω των αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης. Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης θεωρείται γενικά ασφαλής και συνήθως δεν θα προκαλέσει αυτόν τον αντιπαραγωγικό κύκλο. Μερικά σχέδια απώλειας βάρους υποστηρίζουν ότι εμποδίζουν τη δράση της κορτιζόλης, αλλά χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να διαπιστωθεί αν αυτό όντως ισχύει.

Τόσο η καφεΐνη, όσο και η κορτιζόλη μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική ισορροπία του σώματος εάν είναι συνεχώς παρούσες στον οργανισμό ενός ατόμου, ωστόσο στις κατάλληλες ποσότητες μπορούν να είναι ιδιαίτερα επωφελείς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει