Ποια είναι η σχέση μεταξύ αλκοόλ και χοληστερόλης

Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και χοληστερόλης στην πραγματικότητα είναι θετική. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL).

Η «καλή» χοληστερόλη είναι απαραίτητη στο σώμα για την παραγωγή ορισμένων ορμονών. Λειτουργεί επίσης για τη βελτίωση της απορρόφησης ορισμένων θρεπτικών συστατικών και για την εξάλειψη της «κακής» χοληστερόλης. Η «κακή» χοληστερόλη συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στις καρδιακές παθήσεις, όταν τα επίπεδα αυξάνονται υπερβολικά.

Οι μελέτες έχουν βρει μια θετική σχέση μεταξύ αλκοόλ και χοληστερόλης, δηλαδή ότι το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες. Για τους άνδρες, αυτό αντιστοιχεί σε ένα ή δύο ποτά την ημέρα, ενώ ένα ποτό ημερησίως είναι αρκετό για τις γυναίκες. Η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας πέραν της συνιστώμενης, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Επομένως, ένας αλκοολικός ή οποιοσδήποτε καταναλώνει αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, δεν είναι σε θέση να μειώσει τη χοληστερόλη με τη χρήση οινοπνεύματος.

Το αλκοόλ γενικά φορτώνεται με υψηλές ποσότητες θερμίδων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα, ακόμη κι αν το αλκοόλ καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Τα τριγλυκερίδια είναι τα μόρια που συγκρατούν τις υπερβολικές θερμίδες, έως ότου χρειάζονται από το σώμα για ενέργεια. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, όταν συνδυάζονται με μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια και να βοηθήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας να επανέλθουν σε ισορροπία. Ως εκ τούτου, οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να συνδυαστούν με άσκηση και δίαιτα χοληστερόλης για να βοηθήσουν στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης. Μια δίαιτα χοληστερόλης συνεπάγεται μείωση της πρόσληψης κορεσμένων και trans-λιπαρών, αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπών. Συμπεριλαμβάνει επίσης την κατανάλωση πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνετε όταν χρησιμοποιείτε το αλκοόλ ως τρόπο εξισορρόπησης των επιπέδων χοληστερόλης, επειδή μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα φάρμακα για τη χοληστερόλη και το αλκοόλ μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτή η παρεμβολή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Αλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης αλκοόλ για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, είναι οι καρδιακές παθήσεις, καθώς και ο κίνδυνος  αλκοολισμού. Λαμβάνοντας υπόψη τη θετική σχέση μεταξύ αλκοόλ και χοληστερόλης, θα πρέπει επίσης να αναλογιστούμε τους κινδύνους που συνδέονται με την τακτική χρήση αλκοόλ και να προσπαθήσουμε να βρούμε ισορροπία μεταξύ των δύο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει