Ποια είναι τα σημάδια της σκολίωσης στα παιδιά

Δεδομένου ότι η σπονδυλική στήλη συνεχίζει να αναπτύσσεται στα χρόνια της εφηβείας καθώς το σώμα μεγαλώνει, τα συμπτώματα της σκολίωσης, αν δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή, είναι γενικά δυσδιάκριτα σε νεαρή ηλικία.

Ωστόσο, μια προσεκτική εξέταση μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψει ασύμμετρη στάση, άνισο ισχίο ή άνιση ευθυγράμμιση των ώμων ή καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, ως σημάδια της σκολίωσης στα παιδιά.

Η σκολίωση είναι μια προοδευτική κατάσταση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αρχίσει κανείς τις εξετάσεις σε νεαρή ηλικία και να συνεχίζονται αυτές μέχρι το παιδί να έχει αναπτυχθεί πλήρως. Τα παιδιά που δεν εμφανίζουν συμπτώματα σε νεαρή ηλικία δεν σημαίνει ότι θα είναι απαλλαγμένα από τα συμπτώματα αργότερα στη ζωή. Αντίστοιχα, ελαφρές καμπυλότητες της σπονδυλικής στήλης στα μικρά παιδιά δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται και ότι θα προχωρήσουν σε σοβαρή σκολίωση.

Οι γιατροί ελέγχουν για ασύμμετρη στάση του σώματος όταν εξετάζουν για σημάδια της σκολίωσης στα παιδιά. Οι ασθενείς γδύνονται και στέκονται μπροστά από τον ιατρό. Αν το κεφάλι του παιδιού δεν φαίνεται να βρίσκεται στο κέντρο πάνω από τη σπονδυλική στήλη, ή αν τα χέρια κρέμονται άνισα, μπορεί να υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει κύρτωση της σπονδυλικής στήλης. Σημειώστε ότι και οι ασύμμετρες στάσεις δεν είναι συνώνυμες με την κακή στάση του σώματος. Το να καμπουριάζετε και να γέρνετε τους ώμους αυτά δεν είναι συνήθως σημάδια σκολίωσης, απλά δείχνουν ότι ένα παιδί δεν στέκεται ίσια.

Η άνιση ευθυγράμμιση του ισχίου με τον ώμο μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι της σκολίωσης στα παιδιά. Ενας γιατρός μπορεί να παρατηρήσει ότι ένα ισχίο είναι πιο ψηλά από το άλλο. Κακή ευθυγράμμιση των γοφών ή των ώμων δείχνει ότι ένα παιδί μπορεί να έχει σκολίωση.

Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης σκολίωσης, οι γιατροί ζητούν από τους ασθενείς να αγγίξουν τις παλάμες τους και να κλίνουν προς τα εμπρός, επιτρέποντας τα χέρια τους να κρέμονται χαλαρά κάτω από τα κεφάλια τους. Αυτό επιτρέπει στο γιατρό να επιθεωρήσει την σπονδυλική στήλη για τις καμπύλες. Οι καμπύλες σκολίωσης μπορούν  να συμβούν σε ένα σχήμα «S» ή σε ένα σχήμα «C». Στα πρώτα στάδια της σκολίωσης μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε τα σχήματα «S» ή «C» με σαφήνεια, έτσι ώστε ο γιατρός θα αισθανθεί την εξέλιξη της σπονδυλικής στήλης του παιδιού. Αγγίζοντας τους σπόνδυλους και αισθανόμενος ο γιατρός τυχόν ασυνέχειες αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της κύρτωσης της σπονδυλικής στήλης.

Οι τακτικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση των σημαδιών της σκολίωσης στα παιδιά. Η σκολίωση είναι μια προοδευτική κατάσταση, οπότε ο μόνος τρόπος για να παρακολουθήσετε την εξέλιξή της είναι να συγκρίνετε τα αποτελέσματα της εξέτασης χρόνο με το χρόνο. Επανειλημμένη εξέταση για τα σημεία της σκολίωσης στα παιδιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι θα δοθεί θεραπεία αμέσως μετά την ανακάλυψη του προβλήματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει