Ποια είναι τα σημάδια της ορμονικής ανισορροπίας

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες, οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σχεδόν σε κάθε διεργασία που λαμβάνει χώρα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές οι διεργασίες είναι σχεδόν… ανεξάντλητες.

Επισκευή των κυττάρων, γονιμότητα, ρύθμιση του πόνου, ανάπτυξη, μεταβολισμός, όρεξη, αναπαραγωγή, πίεση του αίματος, ικανότητα του ατόμου να κοιμηθεί το βράδυ, διέπονται στο σύνολό τους από αυτές τις χημικές ουσίες.

Όταν οι ορμόνες είναι ισορροπημένες και λειτουργούν σωστά, οι άνθρωποι είναι υγιείς, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Μερικές φορές η ορμονική ισορροπία μπορεί να διαταραχθεί τόσο στις γυναίκες όσο και τους άνδρες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Φυσικές αλλαγές συμβαίνουν στη χημεία του σώματος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης (το χρονικό διάστημα πριν από την εμμηνόπαυση), όταν ένα άτομο έχει διαβήτη ή όταν αντιμετωπίζει προβλήματα με τον θυρεοειδή του. Τα διάφορα συμπτώματα είναι κοινοί δείκτες της ορμονικής ανισορροπίας.

Αϋπνία

Οι ορμόνες καθορίζουν όχι μόνο την ποιότητα του ύπνου του ανθρώπου, αλλά επίσης και το κατά πόσον μπορεί να κοιμηθεί. Οταν κάποιος γυρίζει συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν μπορεί να κοιμηθεί έως τις πρώτες πρωινές ώρες, αυτό είναι ένα σύμπτωμα ορμονικής ανισορροπίας.

Ανισορροπία στα επίπεδα της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η τεστοστερόνη στο σώμα μειώνεται και τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται. Η διατροφή και η έκθεση στο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει αυτά τα επίπεδα. Οι άνδρες αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα όπως χαμηλή σεξουαλική ορμή, ανικανότητα, κατάθλιψη και υπογονιμότητα. Όταν οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν και η προγεστερόνη αυξάνεται, ενώ τότε το επίπεδο των οιστρογόνων αρχίζει να μειώνεται, προκαλώντας συμπτώματα όπως οι εξάψεις και η κολπική ξηρότητα.

Κούραση

Οι άνθρωποι με ορμονικό πρόβλημα μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς καφεΐνη, ακόμη και μετά από μια ξεκούραστη νύχτα. Συχνά αισθάνονται πεσμένοι και δεν φαίνεται να έχουν οποιαδήποτε ενέργεια για να κάνουν ακόμα και τις πιο εύκολες και απλές καθημερινές εργασίες. Το άγχος συχνά προκαλείται επειδή οι ορμόνες έχουν επηρεαστεί με αυτό τον τρόπο.

Ευερεθιστότητα

Η ευερεθιστότητα και οι εναλλαγές της διάθεσης κάνουν τα άτομα της οικογένειας και τους φίλους να μην έχουν διάθεση να μείνουν κοντά στο άτομο που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ενοχλείται με το παραμικρό. Οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ευερεθιστότητα συχνά μένουν μόνοι τους. Αυτό στην περίπτωση των ανδρών συχνά προκαλείται από την έλλειψη τεστοστερόνης στο σώμα.

Αύξηση του βάρους

Η ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους, παρά το γεγονός ότι το άτομο έχει χάσει την όρεξή του και μπορεί να μην τρώει πολύ, είναι επίσης σημάδι μιας ορμονικής ανισορροπίας. Η άσκηση έχει μικρή επίδραση και το υπερβολικό βάρος τείνει να εγκαθίσταται γύρω από την περιοχή του στομάχου. Η απώλεια των μυών είναι επίσης ένα σημαντικό σημάδι.

Ομίχλη του εγκεφάλου

Οι άνθρωποι με συμπτώματα ορμονικής ανισορροπίας δεν μπορούν να θυμηθούν απλά πράγματα, όπως το πού άφησαν τα κλειδιά τους ή το όνομα ενός νέου φίλου. Δεν μπορούν να θυμηθούν αν έχουν απαντήσει σε ένα μήνυμα ή αν έχουν κλείσει το θερμοσίφωνο. Αυτό προκαλείται συχνά από χαμηλή προγεστερόνη.

Αρθρώσεις που πονούν

Κάθε φορά που οι άνθρωποι επηρεάζονται από ορμονική ανισορροπία, αισθάνονται πόνο στις αρθρώσεις τους, ακόμα και με την παραμικρή ενέργεια. Ακόμα και το να περπατήσουν μαζί με τα εγγόνια τους, μοιάζει με αγγαρεία. Η γήρανση μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μια ανισορροπία της κορτιζόλης, των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης είναι πιθανότατα το πιο βασικό πρόβλημα.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι αισθάνονται άκεφοι και δεν ξέρουν το λόγο. Τίποτε απ’ όσα συμβαίνουν στον κόσμο δεν τους κάνει να αισθάνονται καλά. Η χαμηλή τεστοστερόνη και τα υψηλά οιστρογόνα είναι πιθανότατα η αιτία αυτής της κατάστασης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει