Ποια είναι τα συμπτώματα λοίμωξης της μήτρας;

Πολλά από τα συμπτώματα μιας λοίμωξης της μήτρας είναι τα ίδια όπως με τις περισσότερες λοιμώξεις. Περιλαμβάνουν πυρετό, εφίδρωση και ρίγη, αλλά και ιδιαίτερη ευαισθησία της μήτρας κατά την αφή.

Αλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κολπική αιμορραγία, πύον με δυσώδη έκκριση, πόνο στην κοιλιά ή γρήγορο σφυγμό.

Αυτό το είδος της λοίμωξης μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που ήδη μεταφέρουν οι γυναίκες, αλλά συνήθως είναι το αποτέλεσμα μιας νοσοκομειακής διαδικασίας, όπως η καισαρική τομή ή άλλα θέματα που σχετίζονται με τη γέννα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Υπάρχουν διάφορες άλλες καταστάσεις που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία μιας μόλυνσης της μήτρας. Η διακοπή της εμμήνου ρύσεως ή ελαφρά σποραδική ροή, μπορεί να υποδεικνύουν μια τέτοια κατάσταση. Αν μια γυναίκα έχει πολλαπλές αποβολές ή δυσκολία στη σύλληψη θα μπορούσε κι αυτή η κατάσταση να αποτελεί μια αιτία.

Μια λοίμωξη της μήτρας μπορεί επίσης να συνδέεται με την ανάπτυξη καταστάσεων όπως το σύνδρομο Asherman, η ενδομητρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. Το σύνδρομο Asherman προκαλείται από ουλώδη ιστό που αναπτύσσεται στη μήτρα μετά από κάποια επέμβαση όπως η καισαρική τομή. Η ενδομητρίτιδα είναι ερεθισμός και φλεγμονή του ενδομητρίου, η οποία επίσης προκαλείται από τη μόλυνση. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος είναι μια μόλυνση που ταξιδεύει στη μήτρα μέσω του κόλπου και των σαλπίγγων. Είναι συνήθως το αποτέλεσμα αφροδίσιων νοσημάτων, όπως γονόρροια και χλαμύδια.

Οι περισσότερες λοιμώξεις της μήτρας προκαλούνται από ξένα σώματα στη μήτρα. Αυτά είναι συχνά το αποτέλεσμα τμημάτων του πλακούντα που παραμένουν στην περιοχή μετά τον τοκετό. Μπορεί, επίσης, να προκληθούν από ερεθισμό στη μήτρα λόγω των ιατρικών διαδικασιών.

Υπάρχουν δύο κύρια είδη της μόλυνσης της μήτρας, η πρώιμη έναρξη και η όψιμη έναρξη. Εάν μια γυναίκα έχει αναπτύξει μια μόλυνση που οφείλεται σε παραμονή στο νοσοκομείο, θα παρουσιαστεί συνήθως μέσα σε μερικές ημέρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο για να φανεί και η μόλυνση θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να αναπτυχθεί.

Είναι σημαντικό μια λοίμωξη της μήτρας να θεραπευτεί γρήγορα, προτού επεκταθεί στις σάλπιγγες και το κυκλοφορικό σύστημα. Εάν η λοίμωξη ταξιδέψει στο αίμα, μπορεί να αναπτυχθεί μία δυνητικά θανατηφόρος κατάσταση γνωστή ως σήψη. Τυπικά, χορηγούνται αντιβιοτικά, για να εξουδετερωθούν τα βακτήρια που προκύπτουν από τη μόλυνση. Αν η γυναίκα είναι ακόμα στο νοσοκομείο, μπορεί να δοθούν ισχυρότερα φάρμακα για την καταπολέμηση της επιθετικής μόλυνσης, προτού αυτή κυκλοφορήσει στο σώμα της. Οι σοβαρές λοιμώξεις που αναπτύσσονται αφού η γυναίκα έχει βγει από το νοσοκομείο, απαιτούν εκ νέου νοσηλεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει