Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου

Ο μηνίσκος είναι ένα κομμάτι του χόνδρου στο γόνατο, που παρέχει δομική ακεραιότητα στην άρθρωση. Τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν αν ο τραυματισμός δεν είναι σοβαρός.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια συμπτώματα που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και τα οποία υποδεικνύουν πως ο μηνίσκος έχει σκιστεί. Τέτοια συμπτώματα είναι το πρήξιμο στο γόνατο, η δυσκαμψία ή ο πόνος στο γόνατο και διάφοροι κρότοι και κλικαρίσματα που μπορεί να κάνει η άρθρωση του γόνατος.

Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς αν υπάρχει ρήξη μηνίσκου, γιατί ο μηνίσκος αποτελείται από χόνδρο και δεν έχει δικές του νευρικές απολήξεις. Μερικές φορές ένας ήπιος πόνος γίνεται αισθητός κατά τη στιγμή του τραυματισμού, αλλά συχνά το πρήξιμο και ο πόνος καθυστερούν. Ως αποτέλεσμα του αργού οιδήματος η ήπια ρήξη μπορεί να περάσει απαρατήρητη κατά την έναρξή της και η πιο σοβαρή ρήξη θα αναγνωριστεί αρχικά από το πρήξιμο και τον επακόλουθο πόνο και καταπόνηση σε άλλους συνδέσμους ή ιστούς. Εκείνοι των οποίων ο μηνίσκος έχει σκιστεί, πρέπει να περιμένουν οίδημα στην περιοχή του γόνατος περίπου δύο ημέρες μετά τον αρχικό τραυματισμό.

meniscus
H ανατομία του γόνατος με τον έσω και έξω μηνίσκο

Το οίδημα είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου. Σε γενικές γραμμές, είναι εύκολο να πει κανείς αν το γόνατο είναι πρησμένο, γιατί θα φαίνεται αισθητά μεγαλύτερο από το άλλο πόδι που δεν έχει τραυματιστεί και ο παθών θα το αισθάνεται πρησμένο και σφιγμένο. Το πρήξιμο ασκεί πίεση επί των μη τραυματισμένων ιστών του γονάτου και μπορεί να οδηγήσει στο άλλο σημαντικό και συχνό σύμπτωμα της ρήξης μηνίσκου που είναι ο πόνος.

Δεδομένου ότι ο ίδιος ο μηνίσκος δεν έχει νευρικές απολήξεις, ο πόνος που σχετίζεται με τη ρήξη μηνίσκου προέρχεται από το πρήξιμο και το στρες που προκύπτει από το τραυματισμένο γόνατο. Ο πόνος που σχετίζεται με τη ρήξη δεν είναι γενικά υπερβολικά μεγάλος, αν και αυτό κυμαίνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να μην παρατηρήσουν καν πρήξιμο, κάτι που συνήθως σημαίνει ότι η ζημιά είναι σχετικά ήπια και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν ούτε πολύ πόνο. Οι άνθρωποι, πάντως, που βιώνουν πρήξιμο και πόνο ως αποτέλεσμα της ρήξης μηνίσκου, συνήθως διαπιστώνουν ότι η προσπάθειά τους να κάμψουν, να ισιώσουν ή να στρίψουν το γόνατό τους μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Οι κρότοι και τα διάφορα κλικ στην άρθρωση του γόνατος είναι ένα άλλο από τα συχνά συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου. Η αναστολή της κίνησης, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως ένα αίσθημα πιασίματος ή ο θόρυβος όταν γίνεται προσπάθεια να λυγίσει ή να ισιώσει η άρθρωση του γόνατος προκαλείται από το πρήξιμο ή την πίεση που δεν επιτρέπει στην άρθρωση να λειτουργήσει κανονικά. Μια άλλη πιθανότητα είναι τα κομμάτια από τον σχισμένο χόνδρο να παραμένουν παγιδευμένα στην άρθρωση του γόνατος και αυτό να προκαλεί αναστολή της κανονικής λειτουργίας του. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, δεν είναι ασυνήθιστη εμπειρία η αίσθηση ενός κρότου στο λύγισμα, στο τέντωμα ή στο στρίψιμο ενός γόνατος με ρήξη μηνίσκου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει