Ποια είναι τα συμπτώματα χαμηλού καρδιακού ρυθμού

Ο καρδιακός ρυθμός θεωρείται φυσιολογικός αν πέφτει μεταξύ 60 και 100 κτύπων ανά λεπτό όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Αν η καρδιά χτυπά με ρυθμό μικρότερο από 60 φορές το λεπτό, ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει βραδυκαρδία.

Η Κλινική Μάγιο σημειώνει, ωστόσο, ότι οι αθλητές που είναι καλά εκπαιδευμένοι μπορούν να έχουν ρυθμούς σφυγμού σε αναμονή μεταξύ 40 και 60 παλμών ανά λεπτό που θεωρούνται φυσιολογικοί, κάτι που δεν ισχύει για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον χαμηλό καρδιακό ρυθμό, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, μιας συγγενούς καρδιακής πάθησης και της αλλοίωσης του καρδιακού ιστού από τη γήρανση. Ωστόσο, ο συνηθέστερος λόγος για ένα αργό καρδιακό ρυθμό είναι ένα πρόβλημα με τα ηλεκτρικά σήματα που παράγει το σώμα για να ρυθμίσει τον κτύπο της καρδιάς.

Ζάλη

Οταν ο καρδιακός ρυθμός είναι χαμηλός, το σώμα μπορεί να μην παίρνει αρκετό οξυγόνο από την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα ζάλης. Η ζάλη μπορεί να συνυπάρχει με ένα αίσθημα αδυναμίας, αλλά και αστάθειας. Εάν η έλλειψη οξυγόνου είναι αρκετά μεγάλη, μπορεί να συμβεί λιποθυμία, στην οποία υπάρχει απώλεια συνείδησης.

Αναπνευστικά σημάδια

Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να αποτελεί ένδειξη χαμηλού καρδιακού ρυθμού. Οταν το σώμα δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο, μπορεί να προκληθούν γρήγορες, σύντομες αναπνοές σε μια προσπάθεια αύξησης της πρόσληψης οξυγόνου, παρόλο που το πρόβλημα είναι με τη ροή του αίματος.

Ψυχικά σημάδια

Η σύγχυση μπορεί να είναι ένα σημάδι χαμηλού καρδιακού ρυθμού. Ενα αργός καρδιακός ρυθμός μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην φτάνει στον εγκέφαλο επαρκές οξυγόνο για την εύρυθμη λειτουργία του, με αποτέλεσμα την αίσθηση της σύγχυσης. Ενας χαμηλός καρδιακός ρυθμός μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με τη μνήμη ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Σοβαρά συμπτώματα

Oταν το πρόβλημα παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση και θεραπεία, μπορεί να προκύψουν πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει ανάλογα με το πόσο αργός είναι ο καρδιακός ρυθμός. Οταν το σώμα δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, μπορεί να συμβεί λιποθυμία, καρδιακή ανακοπή και θάνατος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει