Ποια είναι τα συμπτώματα ύπαρξης νεοπλάσματος

Το νεόπλασμα είναι μια ανώμαλη μάζα ιστού που είναι αποτέλεσμα της νεοπλασίας. Τα νεοπλάσματα μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και είτε είναι ορατά με το γυμνό μάτι, είτε όχι.

Τα νεοπλάσματα επηρεάζουν την υγεία και τις σωματικές λειτουργίες με διάφορους τρόπους. Η ακριβής θέση και το μέγεθος της ανάπτυξης του νεοπλάσματος καθορίζει ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να έχει ο ασθενής. Τα πιο συχνά συμπτώματα νεοπλάσματος περιλαμβάνουν μια ορατή ανάπτυξη, πόνο ή συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Ορισμένα νεοπλάσματα, ωστόσο, δεν προκαλούν συμπτώματα και ανιχνεύονται μόνο κατά τη διάρκεια κανονικών φυσικών ελέγχων.

Τα γενικά συμπτώματα της ύπαρξης νεοπλάσματος μπορεί να μοιάζουν με αυτά μιας ιογενούς λοίμωξης, όπως η γρίπη. Η ανάπτυξη ενός νεοπλάσματος μπορεί να προκαλέσει απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, που έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση και ρίγη. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να υποφέρουν από ανεξήγητη απώλεια βάρους, νυχτερινές εφιδρώσεις ή γενικό πόνο και δυσφορία.

Τα νεοπλάσματα που αναπτύσσονται σε συγκεκριμένα όργανα ενδέχεται να επηρεάσουν τις λειτουργίες του οργάνου, όπως για παράδειγμα τα νεοπλάσματα των πνευμόνων, που αναγκάζουν τους ανθρώπους να βήξουν ή να αισθάνονται τακτικά δύσπνοια.

Τα νεοπλάσματα του δέρματος περιλαμβάνουν το δικό τους σύνολο συμπτωμάτων, ανάλογα με τον τύπο του νεοπλάσματος που έχει αναπτύξει το άτομο. Το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα εκδηλώνεται ως ένα λείο και ανυψωμένο τμήμα του δέρματος, το οποίο δεν υπήρχε πριν. Το δέρμα συχνά σπάει, οδηγώντας σε αιμορραγία. Το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων αναπτύσσεται σε δέρμα που έχει εκτεθεί στον ήλιο. Το δέρμα γίνεται πιο παχύ, ερυθρό και φολιδωτό. Το μελάνωμα εμφανίζεται στο δέρμα ως καφέ, μαύρη, ροζ ή κόκκινη πληγή, ή ως ένας σπίλος που εμφανίζεται ξαφνικά ή αρχίζει να αναπτύσσεται.

Τα συμπτώματα του νεοπλάσματος του εγκεφάλου εκδηλώνονται με μοναδικούς τρόπους, οι οποίοι αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της ανάπτυξης και την ακριβή θέση του νεοπλάσματος στον εγκέφαλο. Οι ασθενείς συνήθως υποφέρουν από γενικά συμπτώματα όπως ανεξήγητο εμετό, χρόνιους πονοκεφάλους και αϋπνία. Ενα άτομο μπορεί επίσης να έχει τη μία κόρη του ματιού του συνεχώς διεσταλμένη, περισσότερο από την άλλη, γεγονός που υποδηλώνει την ανάπτυξη νεοπλάσματος προς εκείνη την πλευρά του εγκεφάλου. Τα σοβαρότερα συμπτώματα του εγκεφαλικού νεοπλάσματος περιλαμβάνουν ξαφνικές αλλαγές προσωπικότητας, απώλεια μνήμης, ενώ το άτομο μπορεί να παραλύσει από τη μία πλευρά του σώματος. Στα παιδιά, ένα νεόπλασμα μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του μεγέθους του κρανίου, όσο αυξάνεται το ίδιο το νεόπλασμα.

Τα συμπτώματα εμφάνισης νεοπλάσματος δεν δείχνουν απαραίτητα ότι η ανάπτυξη είναι καλοήθης ή κακοήθης. Ο γιατρός θα πρέπει να κάνει βιοψία ή δειγματοληψία του νεοπλάσματος για να ελέγξει αν το νεόπλασμα είναι καρκινικό ή όχι. Η λήψη βιοψίας μπορεί να είναι μια απλή διαδικασία για τον ασθενή αν το νεόπλασμα βρίσκεται σε μια εύκολα προσβάσιμη περιοχή του σώματος ή μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση εάν το νεόπλασμα βρίσκεται σε εσωτερικό όργανο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει