Ποια παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στον κοροναϊό

Σταδιακά όλες οι χώρες του κόσμου προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό, έτσι ώστε οι πολίτες τους να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

Ένα θέμα που απασχολεί τους επιστήμονες σε όλες τις χώρες ανεξαιρέτως είναι το κατά πόσο η επιστροφή στην καθημερινότητα που προϋποθέτει το άνοιγμα των σχολείων θα θέσει σε κίνδυνο τα παιδιά.

Ερευνητές από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, με επικεφαλής τον δρ Χονγκτζέ Γιου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο μεταδοτικότητας του κοροναϊού, με βάση στοιχεία ιχνηλάτησης από σχεδόν 1.200 ανθρώπους στην Ουχάν, που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας, αλλά και στη Σαγκάη.

Η μελέτη έδειξε ότι η πιθανότητα λοίμωξης από τον κοροναϊό αυξάνεται με την ηλικία.

Τα παιδιά ηλικίας έως 14 ετών είναι ευάλωτα σε λοίμωξη COVID-19 μόνο σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με τα άτομα άνω των 65 ετών, δηλαδή ένας ηλικιωμένος έχει υπερδιπλάσια πιθανότητα να μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Τα παιδιά έως 14 ετών είναι επίσης λιγότερο ευάλωτα στον κοροναϊό, αν και σε μικρότερο βαθμό, σε σχέση με την ηλιακή ομάδα 15-64 ετών.

Επομένως, σε ό,τι αφορά τα παιδιά, είναι σχετικά ασφαλές να επιστρέψουν στο σχολείο, Είναι βεβαίως διαφορετικό ζήτημα το κατά πόσο τα παιδιά, αν νοσήσουν, θα μεταδώσουν τον ιό στους συγγενείς και τα άτομα του περιβάλλοντός τους.

Η μελέτη συμπεραίνει επίσης ότι τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η συνακόλουθη μείωση στις καθημερινές διαπροσωπικές επαφές ήταν επαρκείς παρεμβάσεις για να ανακόψουν δραστικά την εξάπλωση του ιού.

Το μοντέλο δείχνει ότι ενώ το έγκαιρο κλείσιμο των σχολείων συνέβαλε στον περιορισμό της επιδημίας κατά 40% έως 60%, μειώνοντας τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν ήταν αρκετό.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο περιορισμός των επαφών μεταξύ ανθρώπων ακόμα και μέσα στα ίδια τα κινεζικά νοικοκυριά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει