Ποιες είναι οι καλύτερες θεραπείες για την επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα ή άλλιώς «ροζ μάτι» είναι μια κατάσταση κατά την οποία το μάτι πρήζεται, γίνεται κόκκινο και ερεθίζεται. Τυπικά αυτό προκαλείται από αλλεργικές αντιδράσεις ή ιογενείς βακτηριακές λοιμώξεις.

Μερικές από τις πιο συχνές μορφές θεραπείας της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν τη χρήση ζεστής ή κρύας κομπρέσας, τα τεχνητά δάκρυα και το χαμομήλι. Τα άτομα που δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το πρόβλημα με αυτά τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, θα πρέπει να λάβουν συνταγογραφούμενα φάρμακα που δίνονται είτε από το στόμα, είτε σε σταγόνες, είτε σε μορφή κρέμας. Μια άλλη επιλογή είναι τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά.

Μία από τις πιο συχνές θεραπείες της επιπεφυκίτιδας είναι η χρήση κομπρέσας. Τα ζεστά επιθέματα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για να σπάσουν το σκληρό φλοιό που σχηματίζει τυπικά την επιπεφυκίτιδα. Αντίστοιχα, οι δροσερές κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος που συνδέεται με την επιπεφυκίτιδα. Καθώς πρόκειται για μια κατάσταση μεταδοτική, οι κομπρέσες θα πρέπει να αλλάζονται ή να πλένονται μεταξύ των χρήσεων, προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση ή η συνέχιση της επιπεφυκίτιδας.

Τα τεχνητά δάκρυα, συνιστούν επίσης μια επιτυχημένη θεραπεία για την επιπεφυκίτιδα. Τα τεχνητά δάκρυα είναι ένα μη συνταγογραφούμενο προϊόν κι έτσι μπορεί να τα βρει κανείς σε κάθε φαρμακείο. Τυπικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τα συμπτώματα του καψίματος και της φαγούρας που σχετίζονται με την επιπεφυκίτιδα. Είναι σημαντικό, ωστόσο, τα άτομα που τα χρησιμοποιούν να ακολουθούν τις αναγραφόμενες οδηγίες πιστά, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το χαμομήλι είναι επίσης μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία της επιπεφυκίτιδας. Όπως και τα ζεστά επιθέματα, το χαμομήλι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στο να σπάσει η σκληρή κρούστα που σχηματίζεται κατά την επιπεφυκίτιδα. Περιέχει επίσης βότανα που αποδεδειγμένα μπορούν να μειώσουν τον πόνο και την ταλαιπωρία που συνδέονται με την συγκεκριμένη κατάσταση.

Παρόλο που οι παραπάνω θεραπείες της επιπεφυκίτιδας δεν απαιτούν καθοδήγηση, υπάρχει μια σειρά από θεραπείες που χρειάζονται την επίβλεψη του γιατρού. Συχνά αν οι ασθενείς έχουν δοκιμάσει τις παραπάνω τεχνικές και δεν έχουν καταφέρει να δουν βελτίωση, ο γιατρός θα συστήσει να χρησιμοποιηθούν φάρμακα με συνταγή. Συχνά αυτά τα φάρμακα είναι αντι-ιικά ή αντιβίωση. Ορισμένοι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα από το στόμα σε σοβαρές περιπτώσεις. Η πιο παραδοσιακή μορφή θεραπείας, ωστόσο, περιλαμβάνει κρέμες ματιών ή οφθαλμικές σταγόνες που περιέχουν αντιβιοτικά ή αντι-ιικά φάρμακα.

Μερικές φορές οι γιατροί προτείνουν επίσης στους ασθενείς που πάσχουν από επιπεφυκίτιδα να χρησιμοποιήσουν αντιισταμινικά. Όπως και τα τεχνητά δάκρυα, τα αντιισταμινικά μπορούν να βρεθούν εύκολα και είναι μη συνταγογραφούμενα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε από το στόμα, είτε με μορφή σταγόνων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει