Πώς λειτουργεί μια μαγνητική τομογραφία (MRI);

Η μαγνητική τομογραφία (ΜRI) λειτουργεί όπως και η ακτινογραφία, με τη διαφορά ότι παίρνει εικόνες των εσωτερικών οργάνων και των μαλακών ιστών, ενώ η ακτινογραφία απεικονίζει το σκελετικό σύστημα.

Ωστόσο, μία μαγνητική τομογραφία διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι μια ακτινογραφία, λόγω της πολύπλοκης τεχνικής απεικόνισης που είναι απαραίτητη για την παραγωγή των εν λόγω εικόνων.

Οταν πηγαίνετε για μια μαγνητική τομογραφία (Magnetic resonance imaging), θα χρειαστεί να ξαπλώσετε μέσα σε ένα μεγάλο μεταλλικό τούνελ (σήραγγα). Θα ξαπλώσετε σε ένα τραπέζι που γλιστρά μέσα και έξω από τη σήραγγα, έτσι ώστε τα ραδιοκύματα να μπορούν να αποσταλούν μέσω του σώματός σας και να καταγραφούν. Οσο είστε ξαπλωμένοι, η μαγνητική τομογραφία δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο γύρω σας και στη συνέχεια στέλνει τα ραδιοκύματα. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο για την ευθυγράμμιση των μορίων του νερού στο σώμα σας και τα ραδιοκύματα παίρνουν τα σήματα μέσα από το σώμα σας και τα αναμεταδίδουν ως διαχωρισμένες εικόνες. Η μαγνητική τομογραφία θα πάρει από δύο έως έξι τέτοιες εικόνες και στη συνέχεια θα τις συνδυάσει για να δημιουργήσει την τελική εικόνα.

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τις παρενέργειες των ακτίνων Χ λόγω της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται, δεν έχουν γίνει γνωστές τυχόν μακροπρόθεσμες παρενέργειες της μαγνητικής τομογραφίας. Ούτε τα ραδιοκύματα, ούτε το μαγνητικό πεδίο προκαλούν κάποια προβλήματα, με τη διαφορά ότι αν κάποιος φέρει πάνω του μεταλλικά εξαρτήματα ή βηματοδότη, αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική στρέβλωση των εικόνων που λαμβάνονται από τον μαγνητικό τομογράφο.

Βηματοδότες, μεταλλικά εμφυτεύματα μέσα ή γύρω από τα μάτια, τεχνητές αρθρώσεις, μεταλλικές πλάκες οστών, ρινίσματα σιδήρου δεν μπορούν να σαρωθούν λόγω του κινδύνου που υπάρχει ο μαγνήτης να μετακινήσει το μέταλλο σ’ αυτούς τους τομείς. Παρομοίως, οι ασθενείς με τεχνητή καρδιά, βαλβίδες, μεταλλικά εμφυτεύματα ωτός, χημειοθεραπεία ή αντλίες ινσουλίνης, δεν θα πρέπει να κάνουν μαγνητική τομογραφία.

Αν έχετε τέτοιου είδους μεταλλικά εμφυτεύματα θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας και τον τεχνικό πριν από τη μαγνητική τομογραφία, που ίσως τελικά να μην εγκριθεί.

Αν και δεν θα πρέπει να παρουσιάσετε σοβαρές παρενέργειες, μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν νευρικότητα, εφίδρωση, πονοκέφαλο ή δυσκαμψία των μυών.

Δεν πρόκειται να νοιώσετε το μαγνητικό πεδίο ή τα ραδιοκύματα. Η διαδικασία της μαγνητικής τομογραφίας είναι εντελώς ανώδυνη και δεν θα νοιώσετε το παραμικρό. Οι πιο συχνές ανησυχίες αφορούν μόνο το αίσθημα της κλειστοφοβίας που αισθάνεται κάποιος στο εσωτερικό της σήραγγας, τους δυνατούς θορύβους του μηχανήματος και την ακαμψία από το γεγονός ότι θα πρέπει να παραμείνετε στην ίδια θέση για μισή έως μία ώρα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ωτασπίδες για να μειώσετε την επίδραση του θορύβου.

Σιγουρευτείτε, επίσης, ότι έχετε πάει στην τουαλέτα πριν από τη μαγνητική τομογραφία, ώστε να είστε σίγουρα σε άνετη θέση πριν απ’ αυτήν, δεδομένου ότι δεν θα πρέπει να κινηθείτε καθόλου κατά τη διάρκειά της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει