Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το πρόβλημα των κόκκινων, ερεθισμένων ματιών;

Υπάρχει μια ποικιλία από θεραπείες που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για τα κόκκινα μάτια, θα πρέπει ωστόσο να έχει πάντα κατά νου πως αν η κατάσταση χειροτερέψει θα πρέπει να δει οπωσδήποτε ένα γιατρό.

Δεδομένου ότι τα κατακόκκινα μάτια έχουν συνήθως ως αιτία μια αλλεργία, ο γιατρός είναι σε θέση να καθορίσει ποια συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να πάρει κάποιος για να θεραπεύσει την αλλεργία, που μπορεί να εξαλείψει και άλλα συμπτώματα όπως καταρροή, δύσπνοια και κηλίδες δέρματος.

Οταν τα μάτια σας γίνονται κόκκινα, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι είναι ερεθισμένα. Αυτή η ενόχληση μπορεί να προκληθεί από την ξηρότητα, περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο καπνός ή μια αλλεργική αντίδραση σε κάτι που έχετε φάει ή στο οποίο έχετε εκτεθεί (πχ. χημικά σε μια διαδήλωση).

Η εξάντληση και το άγχος μπορούν επίσης να προκαλέσουν κόκκινα μάτια, όπως το ίδιο ισχύει και με τις δραματικές καιρικές συνθήκες, ή τις αλλαγές στο υψόμετρο. Ενας τρόπος για να απαλλαγεί κανείς από τα κόκκινα μάτια είναι να λάβει γνώση των πραγμάτων που τα προκαλούν και να αποφύγει να κάνει πράγματα που μπορεί να τον βλάψουν.

Για να μειωθεί η ξηρότητα, χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα, που είναι διαθέσιμα σε πολλά φαρμακεία. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις φαρμακούχες οφθαλμικές σταγόνες που υποστηρίζουν ότι ανακουφίζουν τα κόκκινα μάτια, καθώς τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι πολύ ξηρά. Αν και αυτές οι σταγόνες θα εξαλείψουν τα σημάδια του προβλήματος, τα μάτια σας θα εξακολουθήσουν να είναι ερεθισμένα και με φλεγμονή. Μπορείτε, επίσης, να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα με υγρές κομπρέσες. Οι κρύες κομπρέσες συχνά κάνουν τα μάτια να αισθάνονται πολύ καλά και οι ζεστές μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των βακτηρίων.

Αν μπορείτε να το ανεχθείτε, ξεπλύνετε τα μάτια σας με μια απαλή ροή ζεστού με κρύο νερό εναλλάξ. Οι ήπιες αλατούχες πλύσεις ματιών όπως αυτές των υγρών που πωλούνται μαζί με τους φακούς επαφής, μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τα κόκκινα μάτια. Το ξέπλυμα μπορεί να αφαιρέσει τα ερεθιστικά που μπορεί να ενοχλούν το μάτι σας και να ανακουφίσουν χάρη στην ενυδάτωσή του. Μετά από το ξέπλυμα ταμπονάρετε τα μάτια σας με ένα καθαρό πανί και χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα για να τα κρατήσετε υγρά.

Υπάρχουν, επίσης, αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ερεθισμένων ματιών. Αρκετές ώρες ύπνου μπορούν να βοηθήσουν, όπως επίσης η διακοπή του καπνίσματος, αλλά και η αποφυγή περιοχών όπου υπάρχουν πολλοί καπνιστές και αερομεταφερόμενα σωματίδια όπως το πριονίδι, η σκόνη χάλυβα κ.λπ.

Αν πίνετε πολύ νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει όπως και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, επίσης, φαίνεται να είναι επωφελή για τα ξηρά μάτια, ειδικά αν τα καταναλώνετε με βιταμίνη Β6 που βοηθά το σώμα σας να τα απορροφήσει. Αυτά τα οξέα βρίσκονται στα ψάρια, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς και σε κάποια φυλλώδη λαχανικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει