Πώς σχετίζονται η κορτιζόλη και η αύξηση βάρους;

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς στο σώμα. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου, παρέχει ενέργεια στον οργανισμό, ενώ παίζει ενεργό ρόλο στη διαδικασία επούλωσης και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κορτιζόλη συνήθως εκκρίνεται όταν το σώμα είναι υπό κατάσταση άγχους ή όταν πραγματοποιεί αυξημένη δραστηριότητα. Η έρευνα έχει δείξει πως υπάρχει μία σχέση ανάμεσα στην κορτιζόλης και την αύξηση βάρους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

Αυτή η ορμόνη απελευθερώνεται ως φυσική απάντηση στο συναισθηματικό ή φυσικό άγχος. Η κορτιζόλη διεγείρει το σώμα να ανταποκριθεί, κτυπώντας υψηλές ταχύτητες στο ρυθμό του μεταβολισμού, σαν να προετοιμάζει το σώμα για μια δραστηριότητα υψηλής ενέργειας, όπως για παράδειγμα μια έντονη αθλητική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σκέφτεται ότι πρόκειται να διασπάσει λίπη και υδατάνθρακες για να απελευθερώσει ενέργεια στο σώμα. Η έκκριση κορτιζόλης αυξάνει την όρεξη, έτσι ώστε οι τροφές που θα καταναλωθούν να αντικαταστήσουν τα λίπη και τους υδατάνθρακες που έχουν σπαταληθεί ως ενέργεια.

Οταν, όμως, υπάρχει συναισθηματικό στρες, τότε ο οργανισμός μπορεί να «παραπλανηθεί». Να σκεφτεί δηλαδή ότι πρόκειται να υπάρξει μια σωματική δραστηριότητα που θα κάψει λίπος. Δυστυχώς, όμως το συναισθηματικό στρες δεν καίει το λίπος με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το τρέξιμο ή το τζόγκινγκ. Το αποτέλεσμα είναι πως αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης, αυτή απελευθερώνεται και προκαλεί αύξηση της όρεξης. Καθώς όμως κανένα λίπος ή υδατάνθρακας δεν έχει σπαταληθεί, αφού δεν υπήρξε σωματική δραστηριότητα, το φαγητό που προστίθεται στο σώμα αποθηκεύεται ως λίπος.

Η σχέση μεταξύ κορτιζόλης και αύξησης βάρους πιστεύεται ότι προέρχεται από αυτά ακριβώς τα αυξημένα επίπεδα απελευθέρωσης κορτιζόλης. Εάν το σώμα δεν καίει λίπη και υδατάνθρακες, αποθηκεύονται ως σωματικό λίπος, συνήθως στην κοιλιακή περιοχή. Το σώμα δεν μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ του συναισθηματικού στρες και της σωματικής δραστηριότητας, έτσι εκκρίνει την κορτιζόλη ως αυτόματη απόκριση και στις δύο περιπτώσεις.

Η σχέση μεταξύ κορτιζόλης και αύξησης βάρους είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν, αλλά μπορεί να εξηγήσει πολλούς λόγους για τους οποίους η απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολη για μερικά άτομα, όπως επίσης μπορεί να εξηγήσει και το λόγο που κάποια άτομα έχουν αυξημένη όρεξη.

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα στρες στη ζωή τους έχουν και μια σταθερή ροή κορτιζόλης που απελευθερώνεται στο σώμα. Η κορτιζόλη σημαίνει ότι το άτομο έχει αυξημένη όρεξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς απαραίτητα να έχει αντίστοιχα και την απαιτούμενη εκείνη σωματική δραστηριότητα που είναι αναγκαία για να διασπάσει τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Οταν υπάρχουν στο σώμα περισσότερα λίπη και υδατάνθρακες, από αυτά που χρειάζεται, αποθηκεύονται ως περίσσια κιλά.

Η συσσώρευση αποθηκευμένου λίπους στην κοιλιακή περιοχή του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη ή των καρδιακών παθήσεων. Εάν το σώμα βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση άγχους, τα επίπεδα κορτιζόλης θα βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση ανύψωσης, θέτοντας το άτομο σε μεγάλο κίνδυνο για αύξηση βάρους, καθώς και πιθανά προβλήματα υγείας.

Η συνειδητοποίηση της σχέσης μεταξύ της κορτιζόλης και της αύξησης του σωματικού βάρους, καθώς και του τρόπου με τον οποίο το άγχος συμβάλλει σ’ αυτή την εξίσωση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη γενική υγεία και ευεξία ενός ατόμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει