Πώς θα απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

Μήπως αισθάνεστε συχνά ότι «κουβαλάτε» περισσότερο βάρος απ’ ό,τι θα έπρεπε; Μήπως ενώ τρώτε υγιεινά και ασκείστε σε κάθε ευκαιρία η ζυγαριά δείχνει πως έχετε πάρει κιλά αντί να χάσετε;

Δεν αποκλείεται αυτά τα έξτρα κιλά να μην είναι τίποτα άλλο από κατακράτηση υγρών. Δεδομένου ότι το σώμα περιέχει από 55-75% νερού, το βάρος του νερού στον οργανισμό σας ποικίλλει.

Τι είναι η κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών συμβαίνει όταν το σώμα σας διατηρεί νερό το οποίο προέρχεται από συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό ή σε ιστούς του σώματος.

Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί όταν υπάρχει μια αλλαγή στην πίεση στο εσωτερικό των τριχοειδών. Οταν υπάρξει διαρροή από τα τοιχώματα των τριχοειδών, το νερό θα παραμείνει στους ιστούς και θα προκαλέσει οίδημα.

Μπορεί, επίσης, να προκύψει όταν υπάρχει πάρα πολύ υγρό στο λεμφικό σύστημα. Το υγρό θα παραμείνει στους ιστούς ή θα προκαλέσει οίδημα στα πόδια, στους αστραγάλους και σε άλλα μέρη του σώματος όπου έχει διαρρεύσει υγρό. Με άλλα λόγια η κατακράτηση νερού δεν είναι όμορφο θέαμα, θα μπορούσε να σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένοι.

Είναι κατακράτηση υγρού ή σωματικό λίπος;

Μπορεί να είναι δύσκολο να καθοριστεί αν αυτό που χάνει (ή αποκτά) κανείς είναι νερό ή σωματικό λίπος. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω το σώμα περιέχει από 55-75% νερό, ενώ το υπόλοιπο είναι ένα μείγμα μυών και λίπους. Σε καθημερινή βάση το βάρος μας σε υγρά μπορεί να κυμανθεί από ένα μέχρι δύο κιλά.

Για να κερδίσει κανείς μισό κιλό, θα πρέπει να καταναλώσει 3.500 θερμίδες παραπάνω από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Κι επειδή αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο, αν παρατηρήσετε τόσο μεγάλη διαφορά μέσα σε μία ημέρα, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για κατακράτηση νερού. Ωστόσο, αν ο αριθμός στη ζυγαριά παραμείνει ίδιος για μερικές ημέρες, η απώλεια ή απόκτηση βάρους πιθανότητα θα είναι λίπος ή μύες.

Πώς θα απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

Διαβάστε παρακάτω μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να χάσετε το επιπλέον βάρος από υγρά:

1. Ακολουθήστε τακτική αερόβια άσκηση

Εάν δεν έχετε ήδη ένα κανονικό πρόγραμμα άσκησης, είναι η ώρα να το κάνετε. Η τακτική καρδιαγγειακή άσκηση αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς, γεγονός που συμβάλλει στην καύση του λίπους. Παράλληλα αυξάνει το μεταβολισμό σας και βοηθά να καούν οι τοξίνες που έχουν απομείνει στο σώμα και που μπορεί να είναι επιρρεπείς στην κατακράτηση υγρών. Στόχος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 με 60 λεπτά άσκηση.

2. Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

Εστω ότι έχετε ήδη ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα άσκησης και παρόλα αυτά εξακολουθείτε να υποφέρετε από κατακράτηση υγρών. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην πρόσληψη νατρίου σας. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλμυρά γεύματα δείχνουν και αισθάνονται περισσότερο φουσκωμένοι επειδή τα μόρια του νερού έλκονται από το νάτριο.

3. Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης το σώμα σας. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών. Προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών στη διατροφή σας και να μειώσετε την πρόσληψη σακχάρου. Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην οικοδόμηση των μυών, που μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό και να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος.

4. Πίνετε περισσότερο νερό

Μοιάζει οξύμωρο να συνιστά κανείς σε κάποιον με κατακράτηση υγρών να πίνει περισσότερο νερό. Κι όμως! Δεν μπορεί κανείς να απαλλαγεί από την κατακράτηση υγρών, αν δεν καταναλώνει τη σωστή ποσότητα υγρών. Αν δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά κατά την άσκηση, το σώμα σας θα αφυδατωθεί. Το αποτέλεσμα θα είναι κάθε γουλιά νερού που καταναλώνει το σώμα σας να «φυλακίζεται» από τους ιστούς.

5. Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή

Αναδιοργανώστε τη διατροφή σας έτσι ώστε να καταναλώνετε περισσότερες φυσικές τροφές για να μπορέσετε να «καθαρίσετε» από την περίσσεια υγρών. Αυτές οι τροφές μπορεί εύκολα να επιταχύνουν την απώλεια της κατακράτησης υγρών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια μεγάλη πηγή υγιεινών προϊόντων, επειδή περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες.

Κάνοντας αυτά τα βήματα, όχι μόνο θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να μειώσει την κατακράτηση υγρών, αλλά θα ωφελήσετε επίσης τη γενικότερη υγεία σας και να βελτιώσετε τον τρόπο που βλέπετε και αισθάνεστε. Το σώμα σας θα σας ευχαριστεί που το απαλλάξατε από το επιπλέον βάρος και σε αντάλλαγμα θα σας βοηθήσει να ζήσετε μια μακροβιότερη, υγιέστερη ζωή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει