Πόση ώρα μπορεί να επιβιώσει η Omicron στο ανθρώπινο δέρμα

Πιο ισχυρή σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις του κοροναϊού είναι η παραλλαγή Omicron, καθώς όπως επισημαίνουν Ιάπωνες επιστήμονες που έκαναν σχετική μελέτη, μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο καιρό πάνω σε πλαστικές επιφάνειες και στο ανθρώπινο δέρμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ριοχέι Χιρόσε του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κιότο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, βρήκαν ότι πάνω στις πλαστικές επιφάνειες η Omicron μπορεί να επιβιώσει κατά μέσο όρο έως 193,5 ώρες, έναντι 56 ωρών για το αρχικό στέλεχος της κινεζικής Γουχάν, 191,3 ωρών της Άλφα, 156,6 ωρών της Βήτα, 59,3 ωρών της Γάμμα και 114 ωρών της Delta.

Πάνω σε δείγματα ανθρώπινου δέρματος ο μέσος χρόνος επιβίωσης ήταν 8,6 ώρες για το αρχικό στέλεχος, 19,6 ώρες για την Άλφα, 19,1 ώρες για τη Βήτα, 11 ώρες για τη Γάμμα, 16,8 ώρες για τη Delta και 21,1 ώρες για την μετάλλαξη Omicron. Πάντως, στο δέρμα όλες οι παραλλαγές -συμπεριλαμβανομένης της Omicron- είχαν πλήρως αδρανοποιηθεί μετά από έκθεσή τους επί 15 δευτερόλεπτα σε απολυμαντικό χεριών με βάση την αλκοόλη, κάτι που συνηγορεί υπέρ της χρήσης τέτοιων προϊόντων.

Οι ερευνητές, έκαναν λόγο για «υψηλή περιβαλλοντική σταθερότητα» και ικανότητα της Omicron να παραμένει λοιμογόνος, κάτι που πιθανώς έχει συμβάλλει στο να αντικαταστήσει τη Δέλτα ως κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει