ΠΟΥ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 7 εκατ. ανθρώπους το χρόνο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 7 εκατομμύρια άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, το 80% από αυτούς από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το γεγονός αυτό καθιστά την ατμοσφαιρική ρύπανση τον σημαντικότερο κίνδυνο για την περιβαλλοντική υγεία στον κόσμο, καθώς αντιπροσωπεύει έναν στους οκτώ θανάτους, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.

«Οι κίνδυνοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον πολύ μεγαλύτεροι από όσο προηγουμένως νομίζαμε ή αντιλαμβανόμασταν, ιδιαίτερα για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Λίγοι είναι οι κίνδυνοι που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία σήμερα από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Τα στοιχεία σηματοδοτούν την ανάγκη για συντονισμένη δράση, ώστε να καθαρίσει ο αέρας που αναπνέουμε», λέει η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, δρ Μaria Neira.

Και μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από την εξωτερική ρύπανση. Η εσωτερική ρύπανση προέρχεται από εστίες μαγειρέματος και τζάκια που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, σε φτωχότερες χώρες. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είχε εμπλακεί σε 4,3 εκατομμύρια θανάτους σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ξύλο, άνθρακα ή άλλες υπαίθριες φωτιές, ενώ 3,7 εκατομμύρια πέθαναν από τις επιπτώσεις της εξωτερικής ρύπανσης.

Η έρευνα βρήκε ότι το 40% των θανάτων που συνδέονται με την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν από καρδιακή νόσο, ενώ άλλο ένα 40% από εγκεφαλικό επεισόδιο, 11%  από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ ), 6% από καρκίνο του πνεύμονα και 3% από οξείες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού σε παιδιά.

Οι αριθμοί ήταν παρόμοιοι για την εσωτερική ρύπανση του αέρα, αλλά με διπλάσιο ποσοστό για τις περιπτώσεις της ΧΑΠ (22%) και 12% των θανάτων από εσωτερική ρύπανση του αέρα ήταν μεταξύ των παιδιών, με λοιμώξεις όπως η πνευμονία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει