ΠΟΥ: H μετάλλαξη Omicron μπορεί να πιέσει όλα τα συστήματα υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε τη Δευτέρα (20/12) πως ακόμη είναι πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι η μετάλλαξη Omicron είναι πιο ήπια από τις άλλες παραλλαγές του κοροναϊού SARS-CoV-2.

Παράλληλα, επισήμανε ότι θα μπορούσαν να ασθενήσουν από αυτήν τόσο πολλοί άνθρωποι που τα συστήματα υγείας δε θα είναι σε θέση να τους περιθάλψουν.

«Δεν είναι συνετό να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι πρόκειται για μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια» καθώς «με τους αριθμούς να αυξάνονται, όλα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», εξήγησε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, αυτή η αντίληψη φαίνεται ότι προήλθε από τα αρχικά δεδομένα που υπήρχαν από περιοχές της Νότιας Αφρικής και έδιναν μια λανθασμένη εντύπωση λόγω του υψηλού επιπέδου ανοσοποίησης στον πληθυσμό.

Νέο «καμπανάκι» για τη νέα παραλλαγή

Το 2022 πρέπει να είναι η χρονιά κατά την οποία «θα βάλουμε τέλος στην πανδημία» ευχήθηκε νωρίτερα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την καθιερωμένη, διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Τέντρος συνέστησε στις οικογένειες και στους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, να το σκεφτούν δυο φορές. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη».

Ο Τέντρος σημείωσε, επίσης, ότι η μετάλλαξη Omicron του SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Delta και ότι μπορεί να προκαλεί μολύνσεις σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19.

«Υπάρχουν τώρα επαρκείς αποδείξεις ότι η Omicron εξαπλώνεται σημαντικά γρηγορότερα από την παραλλαγή Delta. Και είναι πιο πιθανό οι εμβολιασμένοι ή όσοι ανάρρωσαν από την Covid-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει