ΠΟΥ: Η κατανάλωση ζάχαρης πρέπει να κοπεί στο μισό

Οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται να μειώσουν την ποσότητα της ζάχαρης στη διατροφή τους, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η συνιστώμενη πρόσληψη ζάχαρης θα παραμείνει κάτω από το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων την ημέρα με το στόχο να είναι το 5%, λέει ο ΠΟΥ.

Τα προτεινόμενα όρια ισχύουν για όλα τα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα, καθώς και τη ζάχαρη με φυσική παρουσία στο μέλι, τα σιρόπια, τους χυμούς φρούτων και τους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων.

Η σύσταση ότι η ζάχαρη θα πρέπει να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% των θερμίδων στη διατροφή, ψηφίστηκε το 2002 και είναι περίπου 50 γραμμάρια την ημέρα για έναν ενήλικα με φυσιολογικό βάρος. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός εμπειρογνωμόνων πιστεύουν ότι το 10% είναι πολύ υψηλό ποσοστό, από την στιγμή που η παχυσαρκία βρίσκεται σε άνοδο παγκοσμίως.

H ανακοίνωση του σχεδίου των νέων μέτρων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρει:

«Η τρέχουσα σύσταση του ΠΟΥ από το 2002 είναι ότι τα σάκχαρα θα πρέπει να αποτελούν λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης ανά ημέρα. Η νέα κατευθυντήρια γραμμή προτείνει επίσης ότι τα σάκχαρα πρέπει να είναι λιγότερα από το 10% της συνολικής πρόσληψης ανά ημέρα. Επιπλέον, προτείνει ότι η μείωση κάτω από το 5% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης ανά ημέρα θα έχει πρόσθετα οφέλη για την υγεία».

Αναφερόμενος στο γεγονός ο δρ Francesco Branca, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής του ΠΟΥ, τόνισε πως ο στόχος του 10% είναι μια «ισχυρή σύσταση», ενώ ο στόχος του 5% είναι «υπό όρους» με βάση τα τρέχοντα στοιχεία.

«Πρέπει να στοχεύουμε στο 5% αν μπορούμε», πρόσθεσε.

Τα σχέδια θα τεθούν τώρα σε δημόσια διαβούλευση, με συγκεκριμένες συστάσεις που αναμένονται το καλοκαίρι.

Υπάρχουν, όμως κι εκείνοι που διαφωνούν με ενδεχόμενη μείωση της συνολικής πρόσληψης ανά ημέρα στο 5%, όπως ο καθηγητής Tom Sanders της Ιατρικής Σχολής, του King’s College του Λονδίνου, που τόνισε πως στο όριο του 5% θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί κάποιος.

«Το 5% είναι μη δοκιμασμένο, μπορούμε να ζήσουμε και με 10%», είπε χαρακτηριστικά.

https://www.youtube.com/watch?v=AZVSKd6asik

Μπορεί επίσης να σας αρέσει