Πού μπορεί να οφείλεται το πρήξιμο των ούλων

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που ευθύνονται για τα πρησμένα ούλα και είναι σημαντικό να βρείτε ποιος απ’ αυτούς δημιουργεί το πρόβλημα στην δική σας περίπτωση.

Είναι σημαντικό να το κάνετε για να αποφύγετε σοβαρότερα οδοντικά προβλήματα στο μέλλον, εκτός από τον πόνο.

Τα ούλα πρήζονται όταν κάποιο είδους υγρό γεμίζει το μαλακό ιστό τους. Αυτό συνηθέστατα δεν είναι κάτι μεμονωμένο, αλλά προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση και μπορεί να συνοδεύεται από ερυθρότητα των ούλων, πόνο, πληγές, έλκη και αιμορραγία.

Η πιο κοινή αιτία για τα πρησμένα ούλα είναι η κακή στοματική υγεία που με το χρόνο οδηγεί σε μια βακτηριακή λοίμωξη που είναι γνωστή ως ουλίτιδα ή ήπια ασθένεια των ούλων. Οταν αναπτυχθεί αυτή η κατάσταση μπορεί να υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα.

Αν αναζητήσετε νωρίς θεραπεία, τότε μπορείτε να αναστρέψετε την κατάσταση και να αποκαταστήσετε την υγεία των ούλων σας χωρίς να υποστείτε κάποια μακροχρόνια προβλήματα. Αλλά αν δεν το κάνετε τότε μπορείτε να έχετε μόνιμα προβλήματα ή ακόμα και απώλεια δοντιών.

Η ποσότητα του οιδήματος και του πόνου που συνοδεύει τέτοιες συνθήκες όπως η ασθένεια των ούλων, μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με το αν η λοίμωξη είναι πάνω ή κάτω από τη γραμμή των ούλων. Η ουλίτιδα είναι η ήπια μορφή της πάθησης και το οίδημα ή ο πόνος συνήθως είναι ελάχιστα. Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα, ωστόσο, είναι ασθένεια των ούλων, όπου η μόλυνση έχει εξαπλωθεί και κάτω από τη γραμμή των ούλων και οδηγεί σε πιο οξύ πόνο και πρήξιμο.

Αλλες αιτίες

Η ασθένεια των ούλων δεν είναι η μόνη αιτία για τα πρησμένα ούλα, καθώς αυτό το οίδημα μπορεί επίσης να προκληθεί από την πλάκα στα δόντια. Η πλάκα είναι μια κολλώδης ουσία που σχηματίζεται όταν το σάλιο αναμειγνύεται με τα βακτήρια στο στόμα σας και αυτό μπορεί πραγματικά να ενοχλήσει τα ούλα.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια αξιόπιστη μέθοδο στοματικής υγιεινής στο σπίτι που περιλαμβάνει βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και στοματικό διάλυμα.  Αυτή η διαδικασία των τριών βημάτων βοηθά στην αφαίρεση της πλάκας και των βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν ουλίτιδα και άλλα προβλήματα υγείας.

Αν κάποια από τα δόντια σας εξέχουν, αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τη διόγκωση των ούλων, καθώς η πίεση σε ορισμένες περιοχές του στόματος είναι μεγαλύτερη. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες ή τα σιδεράκια που έχουν κακή εφαρμογή μπορούν επίσης να προκαλέσουν οίδημα.

Οι γυναίκες διαμαρτύρονται πιο συχνά για πρησμένα ούλα, καθώς οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να τα αποδυναμώσουν. Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο θέμα της υγείας των ούλων τους κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει