ΠΟΥ: Oι υγιείς ομοφυλόφιλοι άνδρες πρέπει να παίρνουν φάρμακα για τον HIV

Ολοι οι υγιείς σεξουαλικά ενεργοί ομοφυλόφιλοι άνδρες οφείλουν να λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού ΗΙV, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως αυτή η κίνηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός εκατομμυρίου νέων μολύνσεων από τον ιό HIV για πάνω από 10 χρόνια.

Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τα ποσοστά του ιού HIV σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων, παραμένουν παγκοσμίως σε υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, άλλοι ακτιβιστές φοβούνται πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποθαρρύνει την χρήση προφυλακτικών που θεωρείται μία από καλύτερες μεθόδους περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, είναι 19 φορές πιο πιθανό να έχουν τον ιό HIV απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός.

«Συναρπαστική προσέγγιση»

Οι εμπειρογνώμονες υγείας υποστηρίζουν πως προσφέροντας τα αντιρετροϊκά φάρμακα σε όλους τους άνδρες που βρίσκονται σε κίνδυνο για τον ιό θα παράσχουν έναν πρόσθετο τρόπο πρόληψης της λοίμωξης, μαζί με τη χρήση του προφυλακτικού.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα που είναι γνωστά ως προφύλαξη πριν την έκθεση στον κίνδυνο, όταν λαμβάνονται σταθερά από τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του ιού HIV σε ένα ποσοστό που φτάνει τον εκπληκτικό αριθμό του 92%.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ενθάρρυνση αυτής της ομάδας ανδρών να πάρουν τα συγκεκριμένα χάπια, θα μπορούσε να μειώσει κατά 25% τα νέα κρούσματα σε όλη την Υφήλιο.

«Γνωρίζουμε ήδη πως κάποιος που έχει τον ιό ΗΙV, με τη χρήση θεραπείας μειώνει δραστικά την πιθανότητα να τον μεταδώσει σε κάποιον άλλο άνθρωπο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την χρήση των προφυλακτικών. Η ιδέα πως η θεραπεία είναι η πρόληψη, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η ιδέα της επέκτασης της θεραπείας πρόληψης για HIV σε ανθρώπους που δεν έχουν τον ιό, αλλά βρίσκονται στις υψηλές ομάδες κινδύνου, αυτό είναι κάτι καινούργιο. Είναι μια συναρπαστική προσέγγιση και είναι πιθανό να αποτελεί μια σειρά από τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την εξάπλωση του HIV στο μέλλον. Θα πρέπει, ωστόσο, να αξιολογήσουμε πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η θεραπεία για την πρόληψη του HIV μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών», λέει η δρ Rosemary Gillespie, του Ιδρύματος Terrence Higgins, ενός βρετανικού φιλανθρωπικού οργανισμού που δραστηριοποιείται σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης για θέματα HIV/AIDS.

«Η πρόοδος απειλείται»

Κι ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από AIDS βρίσκεται σε ραγδαία πτώση, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι οι βασικοί πληθυσμοί που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για τη νόσο, χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, οι γυναίκες τρανσέξουαλ έχουν σχεδόν 50 φορές περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν θετικές στον ιό HIV απ’ ό,τι οι άλλοι ενήλικες κι αυτό είναι ένα επίπεδο παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται στα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Επίσης, όσοι εργάζονται στο χώρο παροχής σεξουαλικών υπηρεσιών είναι 14 φορές πιο πιθανό να έχουν τον ιό HIV απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός.

Ο δρ Gottfried Hirnschall από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αποτυχία παροχής υπηρεσιών στους ανθρώπους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από HIV θέτει σε κίνδυνο την περαιτέρω πρόοδο σε σχέση με την παγκόσμια επιδημία και απειλεί την υγεία και την ευημερία των ατόμων, των οικογενειών τους και της ευρύτερης κοινότητας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει