Προειδοποίηση ΠΟΥ: Έρχεται θύελλα με αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη

O επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε τις χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου» να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων κοροναϊού, καθώς η μετάλλαξη Omicron εξαπλώνεται.

Παράλληλα, επισήμανε πως μέχρι στιγμής η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων.

Αφότου εμφανίστηκε η Omicron, στα τέλη Νοεμβρίου, το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ.

Μάλιστα, έχει ήδη επικρατήσει σε πολλές από αυτές, όπως στη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη.

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Omicron θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.

Επισημαίνεται πως στο ευρωπαϊκό τμήμα του Οργανισμού υπάγονται, μεταξύ άλλων, η Ρωσία, άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η Τουρκία.

Τα δεδομένα του ΠΟΥ δείχνουν ότι η περιοχή αυτή, λοιπόν, κατέγραφε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, από οποιαδήποτε άλλη τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακόμη και πριν εμφανιστεί η Omicron, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να θρηνούσαμε άλλους 700.000 νεκρούς στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, το 89% των κρουσμάτων της Omicron στην Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε πόλεις, μεταξύ νέων ενηλίκων (20-40 ετών) που προσβλήθηκαν σε κοινωνικές συναθροίσεις και στον χώρο εργασίας τους.

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους.

«Οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει