Προειδοποιητικά σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια άρρωστη σχέση

Οι μη υγιείς σχέσεις μπορεί να συμβούν τόσο στη φιλία όσο και στο γάμο. Κάθε σχέση που είναι επιβλαβής για την συναισθηματική, ψυχική ή σωματική σας ευεξία μπορεί να σας αφήσει σημάδια.

Αν παρατηρήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι βρίσκεστε σε μια άρρωστη σχέση μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Προσβολές

Αν το πρόσωπο με το οποίο έχετε σχέση, εκσφενδονίζει επανειλημμένα ύβρεις προς το πρόσωπό σας, αυτό είναι σημάδι συναισθηματικής κακοποίησης. Οι προσβολές μπορεί να περιλαμβάνουν σχόλια που σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο επαρκείς, σχόλια υποτιμητικά για οποιονδήποτε λόγο, ή ξαφνικό θυμό για ασήμαντα πράγματα. Άλλοι τύποι προσβολής είναι ο/η σύντροφός σας να σας τοποθετεί κάτω από τους φίλους του, να σχολιάζει αρνητικά τον τρόπο που ντύνεστε και να ενεργεί σα να μην είστε άξιοι της αγάπης του. Οι φωνές μπορούν επίσης να είναι σημάδι μιας άρρωστης σχέσης.

Ακραία ζήλια

Η ζήλια και η αγάπη δεν έχουν καμία σχέση κι ας ισχυρίζονται κάποιοι ότι η πρώτη αποτελεί ένδειξη της δεύτερης. Όταν οι άνθρωποι αγαπούν κάποιον θα πρέπει και να τον εμπιστεύονται. Οι σύντροφοι που ζηλεύουν μπορεί να αναρωτιούνται για τον καθένα με τον οποίο μιλάτε, να σας κατηγορούν ότι φλερτάρετε και να επιχειρήσουν να περιορίσουν το χρόνο που περνάτε με τους φίλους σας. Αν το άτομο που ζηλεύει πάρει τον έλεγχο στη σχέση σας, αυτό θα επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής σας. Θα θελήσει να ελέγχει με ποιον μιλάτε, πού πηγαίνετε ή ακόμα και το χώρο όπου εργάζεστε. Μπορεί να θελήσει να τσεκάρει το κινητό σας, ακόμα και τα χιλιόμετρα στο αυτοκίνητό σας.

Πίεση

Σε μια νοσηρή σχέση, ο/η σύντροφος σας μπορεί να ασκήσει πίεση σε σας για οποιοδήποτε αριθμό πραγμάτων. Μπορεί να σας πιέσει να κάνετε σεξ ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε ότι έχετε διάθεση γι’ αυτό, να σας πιέσει να πιείτε και γενικά να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε. Με τον τρόπο αυτό θα σας υποβαθμίσει και θα σας εκφοβίσει.

Σας ρίχνει το φταίξιμο

Εάν ο/η σύντροφός σας ρίχνει όλες τις ευθύνες σε εσάς, για οτιδήποτε πάει στραβά, τότε βρίσκεστε κατά πάσα πιθανότητα σε μια νοσηρή σχέση. Είτε σας πονάει σωματικά, είτε απειλεί να το κάνει, σας λέει πως εσείς το ζητήσατε και σας ρίχνει όλο το φταίξιμο για τα προβλήματά του. Μπορεί να σας κατηγορήσει πως γίνατε η αιτία να χάσει μια προαγωγή, πως έκανε λάθη εξαιτίας σας ή πως δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε κάποια προσπάθειά του εξαιτίας σας.

Αιφνίδιες αλλαγές στη διάθεση

Μερικοί σύντροφοι μπορεί να έχουν ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή τους και από εκεί που είναι ευχάριστοι να έχουν το επόμενο λεπτό ένα εκρηκτικό ξέσπασμα θυμού. Αυτό το είδος της κατήφειας μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι μιας νοσηρής σχέσης με κάποιον που είναι συναισθηματικά ασταθής.

Συναισθηματικός εκβιασμός

Ο συναισθηματικός εκβιασμός είναι ένα σημάδι ότι βρίσκεστε σε μια άρρωστη σχέση. Αυτός μπορεί να περιλαμβάνει τις απειλές αυτοκτονίας ή απειλές για αυτοτραυματισμούς. Άλλοι τύποι συναισθηματικού εκβιασμού αποτελούν οι απειλές που αφορούν τα παιδιά, ότι μπορεί να σας τα πάρει ή να τα βλάψει ή ότι μπορεί να καταστρέψει κάτι που σας ανήκει.

Σωματική βλάβη

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χτυπά, δαγκώνει, τσιμπά ή να προκαλεί με οποιονδήποτε τρόπο σωματική βλάβη στο άλλο πρόσωπο μέσα στη σχέση. Εάν ο/η σύντροφός σας, απειλεί να σας βλάψει η σχέση σας δεν είναι ασφαλής και θα πρέπει να πάρετε μέτρα. Είτε να ζητήσετε βοήθεια, είτε να διακόψετε τη σχέση σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει