Το προφίλ του εθισμού στο φαγητό: Γυναίκα μέσης ηλικίας, άγαμη και πρώην καπνίστρια

Ενώ η έννοια «εθισμός στο φαγητό» είναι κάπως αμφιλεγόμενη, μια νέα μελέτη ρίχνει φως σχετικά με το προφίλ των γυναικών που είναι πραγματικά εξαρτημένες από το φαγητό και δεν τους  αρέσουν απλώς τα τσιπς ή τα γλυκά.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, μελέτησε τον εθισμό στο φαγητό περίπου 134.000 μεσήλικων και ηλικιωμένων γυναικών, οι οποίες συμμετείχαν σε μια μεγάλη έρευνα υγείας. Περίπου το 6% απ’ αυτές πληρούσαν τα κριτήρια για τον εθισμό στο φαγητό όπως ορίστηκε το 2009 σε μια έρευνα μεγάλης κλίμακας του Γέιλ («Κλίμακα Εθισμού στο Φαγητό»), που μάλιστα επικυρώθηκε από πολυάριθμες μελέτες.

Οι μεσήλικες γυναίκες είχαν τον χειρότερο εθισμό. Ελαφρώς περισσότερο από το 8% των γυναικών ηλικίας από 45 έως 64 ετών θα μπορούσαν να θεωρηθούν εθισμένες στο φαγητό, ενώ λιγότερο από το 3% των ηλικιωμένων γυναικών πληρούσαν τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Η Κλίμακα Εθισμού στο Φαγητό στη μεγάλη έρευνα του Γέιλ έθετε ερωτήματα όπως: «Θεωρείτε πως όταν ξεκινάτε να τρώτε ορισμένα τρόφιμα, θα καταλήξετε να τρώτε περισσότερο από το προβλεπόμενο;», ή «συνεχίζετε να καταναλώνετε ορισμένα τρόφιμα ακόμα κι όταν έχετε πια χορτάσει;».

Η Ashley Gearhardt, βοηθός καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν και ειδική σε θέματα εθισμού λέει χαρακτηριστικά: «Αρχίζουμε να βλέπουμε στον εθισμό στο φαγητό τα ίδια μοτίβα που βλέπουμε σε άλλες εξαρτήσεις και ένα απ’ αυτά είναι πως οι νεότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερα προβλήματα εθισμού».

Οι γυναίκες που πληρούσαν τα κριτήρια για τον εθισμό στο φαγητό ήταν επίσης περισσότερο πιθανό να μην είναι παντρεμένες και επί του παρόντος δεν ήταν καπνίστριες. Οι ερευνητές, υποψιάζονται ωστόσο πως ήταν απλά πρώην καπνίστριες που άλλαξαν την εξάρτησή τους από τη νικοτίνη με την εξάρτησή τους από το φαγητό, μια διαδικασία κατά την οποία ο εθισμός μεταβιβάζεται κάπου αλλού.

Παρά το γεγονός ότι ο εθισμός συνδέθηκε έντονα με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, τα στοιχεία έδειξαν ότι θα μπορούσε να είναι εθισμένη και μια γυναίκα με μέσο όρο βάρους ή ακόμα και λιποβαρής που έχει αρνητική σχέση με το φαγητό.

Τα τρόφιμα στα οποία οι γυναίκες είχαν εθιστεί ανήκαν στην κατηγορία των λεγόμενων «υπερ-εύγεστων απολαύσεων» που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και είναι ως επί το πλείστον επεξεργασμένα. Αυτά τα τρόφιμα φαίνεται πως προκαλούν ευχαρίστηση στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, μέσω της αύξησης της μετάδοσης της ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που κάνει τους ανθρώπους να «αισθάνονται καλά».

«Το κύριο συμπέρασμα σε κάθε εθισμό είναι πως οι άνθρωποι δεν έχουν καμία δύναμη θέλησης. Ομως, γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι αλήθεια, γι’ αυτό προσπαθούμε να καταλάβουμε αν υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να βρουν τα τρωτά σημεία ενός ανθρώπου και η μελέτη αυτή μας βοηθά να εντοπίσουμε ποια είναι αυτά τα άτομα», καταλήγει η Gearhardt.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει