Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, στα γαλαζοπράσινα η υπόλοιπη Ελλάδα

Η ανατροπή των exit poll έγινε στον δήμο της Αθήνας, όπου επιβεβαιώθηκε η νίκη Καμίνη, ενώ στην περιφέρεια Αττικής την πρωτιά πήρε η Ρένα Δούρου, στον Πειραιά ο Μώραλης και στη Θεσσαλονίκη ο Μπουτάρης.

Διαφορετική από την Αττική, ωστόσο, είναι η εικόνα για τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν δυσανάλογα μικρά ποσοστά με αποτέλεσμα, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περνά στον δεύτερο γύρο μόνο στην Αττική ενώ στα Ιόνια Νησιά διεξάγεται ένα δύσκολο ντέρμπι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις προηγούνται με μεγάλη διαφορά υποψήφιοι από τα κυβερνητικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), ενώ οι εκλεκτοί της Κουμουνδούρου μένουν εκτός δεύτερου γύρου.

Τα αποτελέσματα με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψήφων έχουν ως εξής:

Περιφέρεια Αττικής, ενσωμάτωση 92%

Δούρου Ειρήνη 23,73%

Σγουρός Γιάννης 22,18%

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενσωμάτωση 95,07%

Τζιτζικώστας Απόστολος 32,79%

Ιωαννίδης Γιάννης 18,72%

Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, ενσωμάτωση 91,42%

Παυλίδης Γιώργος 34,10%

Γιαννακίδης Αστρίδης 27,68%

Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, ενσωμάτωση 88,90%

Δακής Γεώργιος 36,44%

Καρυπίδης Θεοδ. 28,51%

Περιφέρεια Ηπείρου, ενσωμάτωση 96%

Καχριμάνης Αλέξανδρος 50,74%

Γεροβασίλη Ολγα 24,64%

Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενσωμάτωση 93,07%

Αγοραστός Κων. 42,89%

Τσιλιμίγκας Νικ. 17,23%

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενσωμάτωση 97,96%

Σπύρου Σπυρίδων 21,83%

Γαλιατσάτος Θεόδωρος 20,50%

Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ενσωμάτωση 92,89%

Κατσιφάρας Απόστολος 23,02%

Κατσανιώτης Ανδρέας 19,94%

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 89,70

Μπακογιάννης Κων. 41,51%

Αποστόλου Ευάγγελος 18,51%

Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενσωμάτωση 95,22%

Τατούλης Πέτρος 43,42%

Βουδούρης Οδυσσέας 15,63%

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενσωμάτωση 99,62%

Καλογήρου Χριστιάνα 31,47%

Γιακαλής Αθανάσιος 25,92%

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενσωμάτωση 87,92%

Χατζημάρκος Γεώργιος 35,07%

Μαχαιρίδης Ιωάννης 32,71%

Περιφέρεια Κρήτης, ενσωμάτωση 88,54%

Αρναουτάκης Σταύρος 40,80%

Τσόκας Σεραφείμ 26,29%

Δήμος Αθηναίων, ενσωμάτωση 99,10

Καμίνης Γιώργος 21,05%

Σακελλαρίδης Γαβριήλ 20%

Δήμος Θεσσαλονίκης, ενσωμάτωση 94,25%

Μπουτάρης Γιάννης 36,03%

Καλαφάτης Σταύρος 26,19%

Δήμος Πειραιά, ενσωμάτωση 96,35%

Μώραλης Γιάννης 33,24%

Μιχαλολιάκος Βασίλης 31,32%

Αναλυτικά στις περιφέρειες:

Στην Πελοπόννησο, ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 40% και φαίνεται ότι είναι πιθανό να αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με τον υποψήφιο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Δέδε. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία τότε μένει εκτός δεύτερου γύρου ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης.

Στη Θεσσαλία, επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, είναι πίσω από τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό που έρχεται μακράν πρώτος, ενώ απειλείται από τον υποψήφιο της Κεντροαριστεράς, που απέχει μια ανάσα από τον δεύτερο γύρο.

Στην Περιφέρεια Κρήτης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης παλεύει στήθος με στήθος με τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, Σεραφείμ Τσόκα, την ίδια ώρα που ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Αρναουτάκης, οδηγεί την κούρσα με μεγάλη διαφορά.

Μάχη για να μπει στον δεύτερο γύρο δίνει η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία, βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία υπολείπεται ελαφρώς του επίσημου υποψήφιου της ΝΔ βουλευτή Γιάννη Ιωαννίδη. Και οι δύο είναι μακράν πίσω από τον ως τώρα περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, που κατέρχεται ως «γαλάζιος αντάρτης» και προπορεύεται.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο «γαλάζιος» Κώστας Μπακογιάννης (ο οποίος πλαισιώνεται και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ) προηγείται με μεγάλη διαφορά.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μένει εκτός 2ου γύρου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Στις περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, καθώς και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, οι υποψήφιοι που έχουν την στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να μένουν εκτός 2ου γύρου.

Το χαρακτηριστικό των 3 αυτών περιφερειών -εφόσον επιβεβαιωθούν τα πρώτα αποτελέσματα- είναι πως στον επόμενο γύρο θα αναμετρηθούν μεταξύ τους υποψήφιοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Επίσης, στην Ηπειρο ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης εμφανίζει διπλάσιο ποσοστό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να πάρει την νίκη από την πρώτη αναμέτρηση.

Στην Δυτική Μακεδονία εκτός δεύτερου γύρου φαίνεται να μένει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς για τον δεύτερο γύρο προκρίνεται, εκτός από τον νυν «γαλάζιο» περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, ο Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος βρήκε την στήριξη των ΑνΕλ μετά το «άδειασμα» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μόνη περιφέρεια που ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μπαίνει στην μάχη είναι των Ιονίων Νήσων όπου ο υποψήφιός του, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, προηγείται με πολύ οριακό ποσοστό.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην πλειονότητα των μεγάλων δήμων με τους υποψηφίους που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ να μένουν εκτός δεύτερου γύρου.

Χαρακτηριστική περίπτωση στον Πειραιά, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, στα Ιωάννινα, στην Ρόδο, τα Χανιά, στα Ιωάννινα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει