Πρωτοποριακή αποκατάσταση προσώπου με τρισδιάστατη εκτύπωση

Ο Stephen Power από το Κάρντιφ της Ουαλίας είναι ένας από τους πρώτους ασθενείς με τραύμα παγκοσμίως που το πρόσωπό του αποκαταστάθηκε με μια σειρά από τρισδιάστατα εμφυτεύματα, μέσω πρωτοποριακής επέμβασης.

Ο Power επέζησε από ένα σοβαρό ατύχημα με τη μηχανή και οι γιατροί στο νοσοκομείο Μόριστον στο Σουόνσι, έπρεπε να σπάσουν εκ νέου τα ζυγωματικά του, που είχαν σπάσει στο ατύχημα, για να ανοικοδομήσουν το πρόσωπό του.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επέμβαση «αλλαγή ζωής».

Η Μεγάλη Βρετανία έχει εξελιχθεί σε μία από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως στην χρήση τρισδιάστατης (3D) τεχνολογίας στις χειρουργικές επεμβάσεις με την πρόοδο να συντελείται από έμπειρες ομάδες στο Λονδίνο και το Νιουκάστλ.

Ενώ και στο παρελθόν τα εκτυπωμένα εμφυτεύματα χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην διόρθωση συγγενών συνθηκών, η διαφορά έγκειται στο ότι σ’ αυτή την επέμβαση χρησιμοποιήθηκαν τυπωμένα μοντέλα, οδηγοί, πλάκες και εμφυτεύματα για την αποκατάσταση των τραυματισμών, σε κάθε στάδιο της επέμβασης.

Παρά το γεγονός ότι ο Power φορούσε κράνος, υπέστη πολλαπλά τραύματα σε ένα ατύχημα το 2012, που τον άφησε στο νοσοκομείο για τέσσερις μήνες. Εσπασε τα οστά και στα δύο ζυγωματικά, το σαγόνι και τη μύτη του.

_skull

facecomp
Ο Stephen Power πριν και μετά την επέμβαση

Για να μπορέσει να αποκατασταθεί η συμμετρία του προσώπου του, η χειρουργική ομάδα χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες για να δημιουργήσει και να εκτυπώσει ένα συμμετρικό τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου του. Βάσει αυτού σχεδιάστηκαν και εκτυπώθηκαν τρισδιάστατα πρόσθετα, που τοποθετήθηκαν στο κρανίο του.

Ο γναθοχειρουργός Adrian Sugar ανέφερε πως η εκτύπωση 3D εκμηδένισε την διαδικασία της πρόβλεψης (για το πώς ήταν το κρανίο) που συχνά αποδεικνύεται προβληματική, όταν πρόκειται για επανορθωτική εργασία.

«Αυτό μας επέτρεψε να είμαστε πιο ακριβείς. Ολοι τώρα αρχίζουν να σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Το να κάνει κανείς εικασίες δεν είναι και ό,τι καλύτερο», είπε.

Η διαδικασία πήρε 8 ώρες μέχρις ότου ολοκληρωθεί, με την ομάδα να πρέπει πρώτα να ανακατασκευάσει τα οστά στα μάγουλα με τους οδηγούς τομής, προτού αναδιαμορφώσει το πρόσωπο.

«Αλλαγή ζωής»

Ενα εμφύτευμα τιτανίου τυπωμένο στο Βέλγιο, χρησιμοποιήθηκε για να κρατήσει τα οστά στο νέο τους σχήμα.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης ο κ. Power τόνισε πως αισθάνθηκε ότι το πρόσωπό του είναι τώρα πολύ πιο κοντά στο κανονικό σχήμα που είχε πριν το ατύχημα και μεγάλωσε η αυτοπεποίθησή του.

«Είναι μια πραγματική αλλαγή ζωής. Μπορούσα να δω την αλλαγή αμέσως μόλις ξύπνησα από την επέμβαση», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ εκμυστηρεύτηκε πως αμέσως μετά το ατύχημα αναγκαζόταν να φοράει καπέλο και γυαλιά για να κρύψει τους τραυματισμούς του.

Η πρωτοποριακή μέθοδος είναι έργο του Κέντρου Εφαρμοσμένης Επανορθωτικής Χειρουργικής σε συνεργασία των ερευνητικών ομάδων του Σουόνσι και του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει