Ψαλίδισμα στις κύριες συντάξεις ζητάει η Τρόικα

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες από τότε που έγινε γνωστό πως η Τρόικα ζητάει μείωση των επικουρικών συντάξεων και τώρα ζητά να αλλάξει πριν… προλάβει να εφαρμοστεί ο νόμος 3863 του 2010 για τις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα ζητά συγκεκριμένα να αλλάξουν οι συντελεστές με τους οποίους θα υπολογίζονται από το 2015 οι κύριες συντάξεις, κάτι που οδηγεί πολύ απλά στη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, δηλαδή στο ύψος των συντάξεων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, από το 2015 θα υπάρχει η αποκαλούμενη «βασική σύνταξη» κι από εκεί και πέρα, με ειδικούς συντελεστές που αυξάνονται όσο ανεβαίνουν τα έτη ασφάλισης, θα υπολογίζεται αναλογικά η κύρια σύνταξη.

Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος νόμος είχε τεθεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή υπό αμφισβήτηση από τους δανειστές, καθώς χαρακτηρίστηκε μεν ως σημαντική μεταρρύθμιση αλλά όχι αρκετή για τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Τώρα η Τρόικα ζητά να «ψαλιδιστούν» οι εν λόγω συντελεστές, ούτως ώστε οι τελικές συντάξεις να είναι μικρότερες, εκτιμώντας ότι από το 2020 και πέρα, το ασφαλιστικό θα μπει σε περίοδο κρίσης, αφού η αναλογία εσόδων-συνταξιοδοτικών δαπανών θα ανατραπεί και αυτό θα προκαλέσει ελλείμματα που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να είναι διαχειρίσιμα.

Αλλωστε, η Τρόικα ευθύς εξαρχής ζητά την επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των προνοιακών παροχών, ανάμεσά τους και το ΕΚΑΣ και η κατώτερη σύνταξη, θεωρώντας ότι θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι δικαιούχοι τους, αφού οι δανειστές θεωρούν πως το σύστημα όπως είναι τώρα δεν φέρνει αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων, αλλά απομένει να φανεί πού ακριβώς μπαίνει η «κόκκινη γραμμή».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει